JA HO HE MIRAT

LA REVOLUCIÓ DELS BITS

Si encara creieu que tot això de les superautopistes de la informació acaba i comença en la xarxa de xarxes d'ordinadors coneguda com a Internet; si encara no sabeu què és i en què us pot afectar la revolució digital; si encara us pensau que tot això dels bits és una invenció dels informàtics per embolicar la troca; si encara creieu que el medi és missatge... Si creieu tot això, és que no heu llegit el llibre Being Digital, de Nicholas Negroponte, director del Media Lab del Massachusetts Institute of Technology. Potser ha arribat l'hora que hi feu un cop d'ull o, fins i tot, que el llegiu de prim compte.

Em sap greu, però no estic per la tasca de caure en la fàcil trampa de traduir el títol anglès del llibre al català: que cadascú faci les seves pròpies conjectures i/o incursions tecnolingüístiques. Sí que faig comptes, però, explicar alguna raó més --a part de les que he esmentat més amunt-- per la qual crec que s'ha de llegir aquest llibre. En primer lloc, perquè està molt ben escrit, diu coses noves i, a la vegada, interessants.

Segon, perquè amb una claredat exultant, comença pel començament --des del concepte de bit-- i puja gradualment fins a explicar on sembla --ara per ara-- que ens ha de dur la digitalització de la informació, incloent les explicacions que fan al cas respecte del terme mateix de digitalització. Aquestes, a més, van molt més enllà dels purs tecnicismes: conta, amb ets i uts, en què ens afecta aquesta revolució com a membres d'una societat a punt de veure canviar el mil.lenni. Tercer, perquè l'autor, Negroponte, forma part d'aquest --sempre reduït-- grup de visionaris que, a més de contribuir --ara fa més de quinze anys-- a definir el futur tecnològic, ha pogut anar contemplant com es materialitzaven les seves visions.

Parla Negroponte de la manera com va néixer el concepte de multimèdia --integració de gràfics, text i so-- com a resultat natural del caràcter unificador mateix del procés de digitalització --codificació mitjançant bits-- de qualsevol casta d'informació per tal de poder ser emmagatzemada i manipulada en i des d'un ordinador. Així, resulta que els bits són per a la informació el mateix que els àtoms per a la matèria, i precisament per aquí és per on comença el seu discurs. Discurs que no amaga el pecat original d'aquesta tecnologia --com la de tantes altres--, ja que, una vegada més, han estat pressions d'origen militar --encaminades sempre a la destrucció-- les que han dut a desenvolupar-la, tot i que ara la volen emprar per, diuen, millorar la nostra qualitat de vida.

Des d'aquí, i d'una forma amena, et duu de la maneta a veure que el medi ja no és el missatge --ja no serà el missatge-- com a resultat d'aquesta revolució. I és que la informació digitalitzada ens permetrà interpretar de forma diferent el mateix conjunt de dades. Per això, la televisió i l'ordinador s'aniran semblant cada cop més, i serà la televisió la que haurà de canviar. I el telèfon. Tots dos ja són exemples de tecnologia obsoleta. Precisament una de les crítiques més lúcides amb les quals Being Digital ens obsequia se centra en el món de la televisió i el desenvolupament tecnològic en el seu entorn, ja que els actuals esforços per aconseguir la televisió d'alta definició, coneguda com HDTV, són un exemple paradigmàtic d'ús de tecnologia escaient per resoldre el problema equivocat. Negroponte es pregunta si les queixes dels usuaris respecte de la TV es refereixen a la qualitat de la imatge o al contingut d'aquesta. Encara que la resposta és ben òbvia, la indústria ha dirigit els seus esforços a millorar la qualitat i no el contingut. Per sort, el fet que aquesta millora hagi dut a introduir la digitalització de les imatges haurà permès, de retruc, afrontar l'altre problema, el del contingut, ja que aquest és el camí escaient per poder arribar a la selecció del contingut per part de l'usuari.

I més coses que hi ha en el llibret. Moltes més. Tantes, que no us quedarà més remei que assabentar-vos del contingut del llibre, tret que estigueu convençut que el futur no és per a vosaltres, tot i que em fa l'efecte que ni aquesta excusa us servirà. Tanmateix, per poc que us descuideu, us n'adonareu només mirant el que vagi passant en el vostre entorn.

Llorenç Valverde

Being Digital, de Nicholas Negroponte. Hodder & Stoughton, Londres, 1995. 243 pàg.