FAMÍLIA EUPHORBIACEAE

Descripció FAMÍLIA (tornar a famílies)

.
Família molt gran, amb 326 gèneres i 7.750 espècies. 7 gèneres amb espècies silvestres a Europa.

Característiques.
- Arbusts i plantes herbàcies, amb làtex blanc. - Fulles alternes o oposades, simples o compostes, amb estípules. - Inflorescències en umbel.les o ciatis. - Flors unisexuals, actinomorfes. - Calce amb 3-5 sèpals. - Corola absent o amb 5 pètals a les flors masculines, soldats o no. - 1 o nombrosos estams. - Gineceu amb ovari súper amb 2-3 carpels i el mateix nombre d'estils. - Fruit en esquizocarp. Llavors generalment amb carúncula.

Tàxons principals no endèmics.
4 gèneres (Euphorbia, Chozophora i Mercurialis) amb 28 espècies silvestres. Cal destacar les lletreres (tot el gènere Euphorbia), ben conegudes, sobretot els arbusts.

Endemismes:
Les lletreres endèmiques són exclusivament baleàriques; són Euphorbia fontqueriana, E. margalidiana i E. maresii.

Altres tàxons no autòctons.
El ricí (Ricinus communis) és un arbust molt conegut, que es troba sovint naturalitzat a indrets amb influència antròpica evident. Dels fruits s'obté l'oli que té propietats medicinals. De les lletreres es conreen en jardineria moltes espècies alienes bén conegudes, com la flor de nadal (E. pulcherrima) i alguns mal anomenats "cactus".

Ecologia.
Les espècies d'Euphorbia es troben a hàbitats variats: dunes, camps, garrigues, alzinars i penyals. Els malcoratges (Mercurialis) viuen a roques i parets.

Usos.
El malcoratge té certes propietats medicinals.

Llistat de Gèneres
     
     

 


Pàgina inicial
Què és?
Noms Científics
Noms Populars
Recerca taxonòmica
Glossari

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). .............. Amb el suport de: