FAMÍLIA MALVACEAE

Descripció FAMÍLIA (tornar a famílies)

Família amb 121 gèneres i 1.550 espècies. 14 gèneres (4 d'ells introduïts) amb espècies silvestres o naturalitzades a Europa.

Característiques.
- Plantes herbàcies o subarbusts. - Fulles altrenes, lobulades, amb estípules. - Inflorescències axil.lars o flors solitàries. - Flors hermafrodites, actinomorfes, amb epicalce de 2-9 peces que poden estar soldades o lliures. - Calce amb 5 sèpals soldats. - Corol.la amb 5 pètals lliures o una mica soldats a la base, rosats, violacis o blanquinosos. - Molts estams units pels filaments formant una columna central. - Gineceu amb ovari súper, amb molts carpels i molts estils. - Fruit en esquizocarp.

Tàxons principals no endèmics.
4 gèneres (Althaea, Kosteletzkia, Lavatera i Malva), amb 13 espècies. Les malves, nom popular que inclou 3 dels gèneres (no Kosteletzkia, que és molt rara), són molt conegudes.

Endemismes.
Lavatera triloba subsp. pallescens.

Altres tàxons no autòctons.
Espècies alienes d'aquests gèneres, d'Abutilon i, sobretot del gènere Hibiscus es troben per tot arreu a jardins i coçiols.

Ecologia.
Lavatera maritima i L. triloba viuen a llocs costaners molt propers a la mar. Les altres es poden trobar a camps, vores de camins i escombreries, llocs urbanitzats, etc.

Usos.
Les distintes malves són ampliament utilitzades per fer preparats i decuits medicinals, tant fulles com flors i fruits. Algunes també són conreades a jardins com ornamentals.

Llistat de Gèneres
     
     
Kosteletzkya

 


Pàgina inicial
Què és?
Noms Científics
Noms Populars
Recerca taxonòmica
Glossari

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). .............. Amb el suport de: