Família ALISMATACEAE
Gènere Damasonium

 

Nom: Damasonium alisma Mill. subsp. bourgaei (Coss.) Maire

Detall / Detall fruit / Imatge al camp
Nom comú en Català : -
Nom comú en Castellà: -
Distribució per illes: Ma Me
Hàbitat: Basses temporals, en la zona on el període d'inundació és més llarg. Marges de cursos d'aigua.
Endèmica: No. Present al Catàleg Nacional d'Espècies Vegetals Amenaçades, i als annexos del Conveni de Berna i de la Directiva d'Hàbitats.
Categoria IUCN: VU
Forma vital:Hidròfit (Teròfit)
Característiques per reconeixer-la: Aquesta espècie viu a les basses temporals de les zones seques de Mallorca. Es tracta d'una planta aquàtica que viu arrelada als sediments de les basses d'on neixen les fulles. Les fulles tenen un llarg pecíol que els hi permet d'arribar fins a la superfície on queden surant les làmines que són llargament ovades (la part més ampla a la base). Forma unes inflorescències que surten de l'aigua, en forma de verticils, de flors amb tres pètals blancs o rosats. El fruit, molt característic, té forma d'estrella rígida. Baldellia ranunculoides té una certa semblança però té unes fulles més estretes, que són erectes en lloc de d'estar surant, que viu a petits torrents i sèquies en lloc d'estar a basses. Potamogeton coloratus també pot tenir un aspecte semblant però viu a llocs ben diferents i la inflorescència té forma d'espiga sense pètals evidents. Floreix al abril-maig.
Noms Populars

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). ............... Amb el suport de: