Família RANUNCULACEAE
Gènere Helleborus

 

Nom: Helleborus lividus Ait.

Imatge al camp / Detall flor
Nom comú en Català : Palònia borda. Palònia blanca
Nom comú en Castellà: -
Distribució per illes: Ma Ca
Hàbitat: Llocs frescs i ombrívols, com encletxes de roques, peus de penyals, etc. Des del nivell de la mar fins a 1000 metres
Endèmica: Si
Categoria IUCN: NT
Forma vital: Camèfit
Característiques per reconeixer-la: Als peus de roques, a llocs ombrívols, de la Serra de Tramuntana i de l'illa de Cabrera es troba aquest bell endemisme. El coneixerem per les fulles de tacte coriŕci, dividides en tres folíols de varis centímetres de llargada; l'anvers és lluent i pot tenir un dibuix de línies de color blanc. El revers pot agafar colors vermellosos. Les flors estan formades per cinc sčpals d'aspecte petaloide de color verdós. Floreix al final de l'hivern principi de primavera. Amb aquestes morfologies no es pot confondre amb cap altre planta, manco amb la palonia (Paeonia cambessedesii) que també té les fulles compostes i viu als mateixos indrets, perň aquesta no té les fulles coriŕcies i si estŕ en flor llavors no hi ha confusió possible.
Noms Populars

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). ............... Amb el suport de: