Phoenix dactylifera L.

Família PALMAE
Explicació fitxa
Gènere Phoenix  
Nom: Phoenix dactylifera L.
Nom comú en Català: Palmera. Palmer. Datiler
Nom comú en Castellà: Palma. Palma de dátiles. Palmera datilera.
Origen: Marroc i Pakistan
Època de floració: Abril-juny
Situació al campus Universitari: Plantat freqüentment a diversos carrers, en alineació a l'aparcament de l'edifici Mateu Orfila, i puntualment a l'entrada principal de l'edifici Son Lledó, etc.
Descripció: Arbre que pot mesurar fins a 30 m. d´alçada de tronc alt, prim, més esvelta que la Phoenix canariensis. A molts exemplars alts es corba de forma molt decorativa. La copa és menys frondosa que a la palmera de Canàries, amb menys palmes i cada palma és més estreta i d´un color verd molt més pàl·lid, grisós i amb una menor densitat de folíols. A la part inferior del pecíol hi ha espines dures de fins a 20 cm.
A l´extrem del tronc es troba un cúmul de fulles pinnatipartides, arquejades, cada una d´elles pot mesurar diversos metres. Aquestes fulles es divideixen en segments de fins a 40 cm. de color gris- verdós.
Observacions: Els fruits, molt aprofitats, són tipus baia (dàtils) allargat que mesura de 2.5 a 8 cm., al principi de color groguenc-ataronjat i després castany-vermellós amb un sol ós, de major tamany que a la palmera Canària.
Arbres Campus
Mapa Campus

Laboratori de Botànica, Dep. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07071 Palma de Mallorca. (Spain)