Família PHYTOLACCACEAE
Explicació fitxa
Gènere Phytolacca  
Nom: Phytolacca dioica L.
Nom comú en Català: Bella ombra
Nom comú en Castellà: Bella sombra. Fitolaca. Ombú
Origen: Brasil, Uruguai, Perú i Argentina
Època de floració: Abril-maig
Situació al campus Universitari: Plantat en alineació a l'aparcament de l'edifici Mateu Orfila i de forma puntual a l'entrada principal de l'edifici Ramón Llull.
Descripció: Arbre que no sol sobrepassar els 10 m. d´alçada que manté la fulla tot l´any o la perd si l´hivern és molt accentuat. El més espectacular d´aquests arbres són els troncs, gruixats a la seva base i irregulars. A les plantes adultes, la base del tronc i el començament de les arrels s´expandeixen de forma monstruosa. Les fulles tenen llargs pecíols , simples , amb el marge sencer, d´uns 6 a 12 cm. de llarg, una mica llustroses per l´anvers, de disposició alterna i amb figura aovade-el·líptica o lanceolada. Les flors són poc vistoses, de color grisós de petit tamany, disposades en espigues que pengen quasi tan llargues com les fulles. El fruit és carnós tipus baia, negre porpra.
Observacions: La base del tronc en exemplars vells s´eixampla i retorça , sobresortint en moltes ocasions les arrels gruixades, que són molt poderoses i poden aixecar qualsevol construcció.
Arbres Campus
Mapa Campus

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). ............... Amb el suport de: