Família LEGUMINOSAE
Gènere Spartium

 

Nom: Spartium junceum L.

Flors / Imatge al camp
Nom comú en Català : Ginesta. Ginesta vera. Ginestera. Herba de ballester
Nom comú en Castellà: Canarios. Gayomba. Genista de España. Hiniestra. Retama de flor. Retama de los jardines. Retama macho...
Distribució per illes: Cultivada com a planta ornamental.
Hàbitat: Naturalitzada en marges de torrents i vores de carreteres. Comú prop de zones humanitzades
Endèmica: No
Categoria IUCN: NT
Forma vital: Nanofaneròfit (Macrofaneròfit)
Característiques per reconeixer-la: Arbust alt, pot arribar a fer cinc metres, molt ramificat amb branques amb aspecte junciforme: verdes i aparentment sense fulles. De fet les fulles són petites i lanceolades o lineals i cauen ràpidament. Les flors són grans de més de dos centímetres d'un groc molt viu, surten a la part de dalt de les branques i fan inconfusible a aquesta espècie. A més la reconeixerem perquè el calze sembla format per una sola peça, sense dents, que abraça la flor per baix i s'obre per dalt. Els fruits són uns llegums molt comprimits que es tornen negrosos al madurar. Pot florir a diferents moments de l'any però la florida principal es dóna al final de la primavera. Aquesta espècie no és pròpia de la nostra flora, malgrat és d'origen mediterrani, és plantada amb freqüència a les autopistes i s'ha naturalitzat a molts d'indrets de les illes colonitzant torrents i garrigues a prop de les carreteres.
Noms Populars

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). ............... Amb el suport de: