Família COMPOSITAE
Gènere Xanthium

 

Nom: Xanthium spinosum L.

Imatge al camp / Capítols fructífers
Nom comú en Català : Espina-xoca. Rioles espinoses. Floravia. Herba de tres claus. Cadells. Llagastes. Aferragós. Vistabella del Maestrat. Enganxadones. Enganxagossos. Llapasa petita. Gafets. Catxurros. Coscorros...
Nom comú en Castellà: Cachurrera menor. Pegotes. Cepacaballo
Distribució per illes: Ma Me Ei
Hàbitat: Vores de camins i camps abandonats
Endèmica: No
Categoria IUCN: NT
Forma vital: Teròfit
Característiques per reconeixer-la: Herba de cicle anual, es caracteritza per tenir unes espines fortes i punxents a la base de les fulles, les fulles són estretes (en comparació a les altres espècies del gènere), estan profundament lobulades i són de color verd per l'anvers i blanquinoses pel revers. També són molt característics els capítols femenis amb forma ovalada coberta d'agullons. Viu a llocs molt alterats i floreix a l'estiu i la tardor. Les altres espècies de Xanthium no tenen espines. El gènere Xanthium és dels pocs exemples que podem trobar de la família de les compostes que tenen capítols unisexuals i amb morfologies ben diferenciades. Els capítols femenins estan formats per només dues flors i com hem dit tenen una forma globosa ovalada (com la bola de jugar a rubgi) coberta d'agullons. Els capítols masculins estan a individus diferents i són globosos. Espècie introduïda d'Amèrica del Sud.
Noms Populars

Laboratori de Botànica, Dept. de Biologia, Universitat de les Illes Balears. 07122 Palma de Mallorca. (Spain). ............... Amb el suport de: