Botar al contingut
Escolta

Dra. Mercè Gambús Saiz

Dra. Mercè Gambús Saiz
Investigadora Col·laboradora de la UIB (ICUIB)
  • Despatx AD06planta baixaRamon Llull

Currículum

Currículum breu

Mercè Gambús Saiz és llicenciada en Història de l'Art (1976), llicenciada en Dret (1979) i doctora en Història de l'Art (1987). És professora d'Història de l'Art de la Universitat de les Illes Balears des de l'any 1976 i és Titular d'Universitat des de l'any 1989. Imparteix docència en els estudis de grau d'Història de l'Art i en el màster oficial de Patrimoni Cultural: Recerca i Gestió.

Entre els anys 1994 i 2007 ha ocupat diversos càrrecs acadèmics i institucionals en la UIB, aquests últims com a vicerectora. Ha participat com a membre del Consell de redacció i comitè científic en diferents revistes especialitzades locals i nacionals, així com en comissions tècniques i assessores. A partir de l'any 2018 participa com a coordinadora i avaluadora en l'Agència d'Avaluació de Qualitat del Sistema Universitari de Galícia. Des de l'any 2009 és assessora tècnica en matèria de patrimoni artístic de la Catedral de Mallorca. Al maig de 2018 va ser nomenada coordinadora cientificotècnica del departament de Cultura de la Catedral de Mallorca. A l'octubre de 2019 ha estat designada directora de la Càtedra universitària '*Seu de Mallorca'.

Com a investigadora ha desenvolupat dues línies de treball preferentment, implementades aquestes en els àmbits de l'art de l'època moderna, d'una banda, i de la conservació i restauració del patrimoni artístic religiós, per l'altre.

L'activitat de recerca en grup està associada al 'Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós' de la UIB, del qual és la investigadora principal. Des de l'any 1997 ha desenvolupat quinze projectes de recerca i contractes, finançats en convocatòria pública mitjançant projectes estatals, administracions autonòmiques i locals. Totes aquestes recerques estan relacionades amb la conservació i restauració del patrimoni religiós de Mallorca, centrades preferentment en la gestió dels protocols d'intervenció entorn de l'acció documental i la metodologia cientificotècnica. De l'execució d'aquests projectes ha derivat una producció científica continuada, d'àmbit nacional i internacional, a través de congressos, monografies i revistes especialitzades. Entre les obres restaurades que han estat objecte d'intervenció científica en el marc de projectes de recerca finançats, poden referenciar-se diversos retaules de procedència catedralícia, conventual i parroquial de l'illa de Mallorca, amb especial incidència a la ciutat de Palma. Va dirigir l'equip de recerca que va executar el projecte de recuperació del conjunt de pintures murals del claustre franciscà de Sant Bonaventura de Llucmajor. Mallorca (2006-2007), i va intervenir com a experta en la comissió tècnica que va gestionar i va assessorar el procés de reforma de la capella del Santíssim de la Catedral de Mallorca, realitzada pel pintor Miquel Barceló (2000-2007). Ha estat la coordinadora científica de l'equip encarregat del pla de conservació d'aquesta capella, així com ha estat la responsable del projecte de restauració i divulgació científica de l'obra de Gaudí en la Catedral de Mallorca que es va executar entre els anys 2008 i 2015.

En l'actualitat desenvolupa principalment la seva activitat científica al voltant del projecte de recerca estatal: PID2019-110231GB-I00 'Estudi diagnòstic comparat entre la conservació del patrimoni artístic religiós i els seus models de gestió a les illes de Mallorca i Menorca', del qual és investigadora principal1 (2020-2023).

Tesis doctorals dirigides: 7

Orcid ID: https://orcid.org/0000-0001-6945-0112

https://grupcpar.uib.es/

https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=592563

Docència

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
10293 - Seminaris entorn del Patrimoni
  • Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió2020-21
10307 - Tècniques i Mètodes Historicoartístics en la Conservació i Restauració ...
  • Màster Universitari de Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió2018-19, 2019-20
20266 - Art del Renaixement
20279 - Treball de Fi de Grau d'Història de l'Art
20293 - Art Modern a Espanya

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós (CPAR) Membre
Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB