Botar al contingut
Escolta

Dr. Antonio Bennàsar Figueras

Dr. Antonio Bennàsar Figueras
Professor titular d'universitat
Microbiologia
  • Despatx 13Bplanta baixaGuillem Colom i Casasnovas

Currículum

Currículum breu

Antoni Bennasar Figueras (d'ara endavant, ABF) és Doctor en Biologia per la Universitat de les Illes Balears (1995). A l'etapa de formació, ABF va obtenir una beca del Consell Insular de Mallorca (1990) al Centre Coster de les Illes Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), una beca FPI (1991-94) adscrita al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut d'Estudis Avançats (IEA), una beca de Formació de Personal Investigador a l'Estranger (1996-97) al Gesellschaft für Biotechnologische Forschung mbH (GBF) d'Alemanya. Finalment, com a continuació de la seva etapa postdoctoral a l'estranger va estar contractat al GBF (1998-2000). A la seva carrera docent, ABF ha estat Professor Associat (2000 - 2004), Professor Contractat Doctor (2004 - 2011) i Professor Titular d'Universitat (2011 - Actualitat) de l'Àrea de Microbiologia de la UIB.

A més, ABF ha estat responsable de l'Àrea de Biotecnologia de l'empresa GridSystems (2001-03) i el President Fundador de Biogenia Research (2003-05), una empresa spin-off de la UIB de base biotecnològica. L'empresa Biogenia Research va ser premiada al VI Concurs de Projectes Empresarials (2003) i al millor projecte de Mallorca del III Concurs d'Innovació Illes Balears en la modalitat d'idees de projectes d'innovació tecnològica (2004).

A partir del desenvolupament de la seva Tesi Doctoral (1995) i fins a l'actualitat, ABF ha dedicat gran part de la seva activitat professional als àmbits de la microbiologia ambiental aplicada, seguretat i traçabilitat alimentària, l'aplicació de mètodes d'anàlisis microbiològiques; i especialment al desenvolupament d'estratègies i tècniques avançades per a la detecció, identificació i caracterització de microorganismes (Legionella, Pseudomonas, Salmonella, Mycobacterium, Caulobacter). En aquest sentit, és de destacar el desenvolupament d'un mètode altament sensible per a la detecció de aflatoxinas en aliments mitjançant la tècnica de inmuno-PCR.

El contacte amb la realitat empresarial ha permès a ABF adquirir experiència en la identificació i caracterització fenotípica i molecular de microorganismes patògens; especialment d'aquells relacionats amb el control de qualitat i la seguretat alimentària. A més, les responsabilitats exercides en GridSystems i Biogenia Research, la participació com a investigador principal en dos projectes de genòmica del Pla Nacional i com a investigador en un projecte CONSOLIDER (Microgen); han permès a ABF adquirir els coneixements en bioinformática necessaris per a la seva especialització en l'assemblatge, anotació i anàlisi comparativa de genomes de microorganismes; així com per a la construcció i manteniment de bases de dades de genòmica i proteòmica. En paral·lel, ABF ha adquirit els coneixements necessaris per desenvolupar-se en l'administració de diversos sistemes operatius (UNIX, Linux, Apple i Windows); construcció, administració i minat de bases de dades relacionals (MySQL, Postgresql) i aplicació de diversos llenguatges de programació (SQL, PHP, Java, Perl, Python i R) aplicats a l'àmbit de la Microbiologia.

Actualment, ABF és membre actiu del Grup de Recerca de l'Àrea de Microbiologia del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Director del Màster de Microbiologia Avançada (MMAV). Com a responsable de l'experimentació amb agents biològics, ABF ha estat vicepresident (2014-18) i president del Comitè de Bioseguretat de la UIB (des de juny del 2018).

En resum, ABF comptabilitza en l'actualitat cinc quinquennis o mèrits de docència i quatre sexennis o mèrits de recerca reconeguts per la ANECA. La consolidació i continuada actualització dels diferents coneixements adquirits a través de l'experiència investigadora i de les incursions al món empresarial, constitueixen els pilars essencials sobre els quals ABF pretén sustentar una labor docent integradora, que permeti oferir una formació innovadora i amb perspectives de futur a les noves generacions de Microbiòlegs en l'àmbit de les anàlisis microbiològiques.

Docència

Horari de tutories

Hores de tutoria del professor
Data d'inici Data de fi Dia Hora d'inici Hora de fi Lloc
26/09/2023 30/06/2024 dilluns 09.00 12.00 Microbiologia, Despatx 13B
01/02/2024 30/06/2024 dimarts 15.00 17.00 Despatx 06 - Facultat de Medicina

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11078 - Tècniques d'Anàlisi Microbiològica
11079 - Treball de Fi de Màster
11080 - Pràctiques en Empresa
11081 - Pràctiques en Grup d'Investigació
21519 - Anàlisis Microbiològiques
23019 - Microbiologia

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Microbiologia (Microbio) Membre
Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB