EL FONER ESPAVILAT
AMICS QUE ES COMPREN
Intrusisme professional. És l'únic terme que serveix per fer una suau descripció del que fa l'article que ve darrera el dels amics ordinadors i que es dedica a donar totes les pistes per no errar a l'hora de comprar la màquina. D'entrada no deixa de ser sorprenent el que sembla una divisió racional del treball: l'autor de l'article de contingut més informàtico-científic és això, un autor. I autora és la que ens indica què s'ha de fer per anar de compres. És molt sospitós això, ja que si els dos articles poden compartir el dibuixant com el comparteixen, deman jo, ja que es tracta del mateix suplement i van un darrera l'altre, per què no podien també compartir tot el reportatge l'autor i l'autora? I, justament, havia de ser ella la que parlàs d'anar a comprar?
En tot cas l'article, d'una forma molt sistemàtica, analitza quin tipus d'ordinador s'ha de comprar a casa o a la feina. Si és per a la casa, fa un estudi per necessitats, edats i afeccions: nins, fotògrafs, músics o artistes. Si és per a la feina, l'anàlisi detallada és per sectors d'activitat. Perquè, qui dubta que no li cal el mateix ordinador a un advocat que a un periodista o que a un arquitecte.
L'article-guia està pensat --molt ben pensat, tot sigui dit-- perquè no ens agafi desprevinguts un venedor d'aquests tan espavilats que hi ha i ens encolomi gat per llebre. Ideal. Qued molt satisfet de veure que amb un 80486DX o un 68LC04, el meu fill n'ha de tenir a bastament. Molt interessant. Ja sé que si vaig a comprar un ordinador he de demanar: <<Però té un 80486DX?>>. I si em diuen que no, malament, tret, naturalment, que el que em diguin sigui: <<No, no, aquest té un 68LC04>>, la qual cosa voldria dir que no anam gaire desencaminats. El problema és si ens diuen que és un 486SX perquè, què és millor la <<S>> o la <<D>>?
A més a més, segons explica l'article, pots deixar caure que ets afeccionat a la fotografia, i en aquest cas, si el venedor no et diu: <<Vostè el que necessita és un Pentium (o un PowerPC)>>, també anam malament. Una altra cosa és que vostè, després, compri el que sigui, però s'ha d'assegurar que el venedor està al dia. Sobretot, parlar de RAM ja no s'usa --l'article no en diu res, tret d'una petita referència en un requadre final--, ni de megabytes ni de res de tot això; ara la paraula clau és CD-ROM. Si no la sent, desconfiï també.
Després de tanta pista, no em queda més remei que confessar que em sent molt despistat. Tal vegada el que passa és que l'únic consell vàlid i que serveix de bon de veres no hi és. I és que, a l'hora de comprar qualsevol cosa, no hi ha res millor que consultar un expert reconegut i solvent en la matèria i, sempre que sigui possible, sense interessos particulars. És a dir, en aquest cas concret, consultar un informàtic que no en vengui, d'ordinadors. Vostès mateixos. I és que, d'amics, d'allò que se'n diuen amics, un no en pot comprar cada dia.
Ll. V.