La calle del Cerdo
Heu de creure i pensar, pensar i creure que quan la vella ciutat de Mallorca encara no existia, al bell mig de l'espai que ara ocupa el nucli urbà, hi havia una cala. Era una entrada d'aigua, estreta i allargassada, que des del fons de la badia de Palma s'endinsava fins a l'actual font de les Tortugues, on es mesclaven les seves aigües salabroses amb les que conduïa la Riera, irregulars però freqüents. Quan el procés urbanitzador medieval confrontà cases i carrers amb la cala, aquesta s'adaptà a les necessitats de les persones, alhora que les aportacions al.luvials anaren reblint de terra a poc a poc el seu llit. Una de les modificacions humanes fou la constitució d'un petit port o embarcador per a petites naus, que se situà en un braç d'aigua estret i poc fons que anava aproximadament per l'actual carrer dels Paraires. El carreró que hi abocava des del carrer de Sant Nicolau s'anomenà carrer del Port Fangós, car el portet tenia més fang que aigua.
Passaren els anys i els segles i el port desaparegué, barrejat amb el curs domesticat de la part final de la Riera, ja que la cala s'havia convertit en un simple jaç del torrent. Ningú no en guardava memòria, del port Fangós, per la qual cosa, per un joc fonètic alhora divertit i poc rigorós, la via del Port Fangós passà a denominar-se carrer del Porc Fangós. Mentre, l'any 1613 la Riera fou desviada del centre de la ciutat i traslladada a l'extrem de ponent de la ciutat, vora l'actual passeig Mallorca, aprofitant les obres de les noves murades. Així les coses, el nostre carreró del Porc Fangós tenia un nom potser massa llarg, i més si el comparam amb les dimensions del mateix vial, per la qual cosa, al llarg dels segles XVII i XVIII se simplificà el nom i es conegué directament com a carrer del Porc.
Però, la història no acaba aquí. Fins ara només hem recorregut la primera part, la d'una evolució popular, basada en un desconeixement dels fets històrics i de l'evolució urbana. La segona part, o si voleu, l'epíleg, començà quan durant el segle passat, seguint les indicacions centralitzadores i castellanitzadores, les autoritats traduïren els noms dels carrers de la nostra ciutat. Així fou, com des de 1862 fins fa pocs anys, el genuí carrer del Port Fangós, popularment conegut com a carrer del Porc, esdevingué, ni més ni menys, calle del Cerdo. En 1982 es recuperà el nom original de Port Fangós, tal com ho testifica la làpida actual.
Preniu llum de na Pintora: lamentablement, el desconeixement de la nostra història i de la nostra cultura per part d'amples sectors de la població és un fet. Però, les eines per superar aquesta ignorància ja fa temps que actuen de forma positiva i donen, indubtablement, els seus fruits. Ara bé, on hi ha poca cosa a fer és en el camp de la ignorància basada en l'auto-complaença o, pitjor, en l'auto-odi. I és que no hi ha res més nefast que ser ignorant per complaença, desarrelat per decisió pròpia i centralista per convicció. Els que es decanten per seguir aquesta ruta arriben inequívocament a la calle del Cerdo.
Gaspar Valero i Martí