LLibres:
Entre tots els medicaments que existeixen, probablement el de més difusió en quantitat i en nombre de països en els quals es comercialitza sigui l'aspirina. Un medicament modest, econòmic però que té unes grans virtuts curatives, des de mals diversos fins al descobriment més modern: la seva capacitat de prevenir l'infart de cor. Molt, per un medicament que sembla tan humil.
Però el medicament més venut per força havia de desencadenar una situació de gran competència entre diversos fabricants del mateix producte. Perquè el cas és que l'aspirina, a pesar de ser un medicament antic, també és actual. I un dels problemes que presenta la seva història és que es va avançar als grans booms econòmics, va tenir una gran força econòmica abans que l'economia mundial estàs completament regulada i d'aquí ve una situació excepcional.
La guerra de las aspirinas descriu una batalla, econòmica exclusivament, però intensa i entaulada en tot el món. Les armes no són les convencionals, sinó els conceptes de màrqueting de les diverses empreses, la batalla duta als comptes de resultats de les grans empreses. Les fluctuacions del mercat degudes a les diverses situacions de consum. La competència contra les altres marques productores del mateix producte. La lluita contra els nous productes que tenen efectes similars sobre la salut i que són presentats com a més innocus.
I tot això relatat en un estil trepidant, àgil, desimbolt i que posa en descobert les lluites dins el gran capital. Un llibre, en definitiva, de lectura apassionant i que descobreix un món que s'intueix asèptic, però que, analitzat de prop, necessita els analgèsics que produeix.
El cerebro fugitivo tracta del procés evolutiu que condueix a la formació del cervell humà. El seu autor, Wills, és professor de biologia a la universitat de San Diego (Califòrnia) i és autor de diverses obres de divulgació científica d'antropologia i genètica. Per escriure aquest llibre ha triat un estil molt ric i l'ha organitzat com si es tractàs d'una novel.la. Aconsegueix mantenir l'interès del lector en una obra que, sense perdre el seu rigor científic, és suficientment dinàmica per oferir un ritme similar al dels best-sellers.
El cervell humà és similar al de la resta d'animals, comparteix amb ells certs segments de l'evolució, però després va aconseguir complicar-se cada vegada més fins a arribar a ser un dels òrgans més complexos, si no el que ho és més, de l'evolució biològica. Per explicar aquesta evolució, Wills usa tot el repertori de coneixements científics actuals perquè el lector en tengui una visió exacta. D'aquesta manera usa informacions provinents dels camps de l'antropologia, bioquímica, etologia, genética, neurobiologia o la paleontologia, per donar una gran exactitud al seu relat.
Una pregunta que preocupa l'autor és la situació actual de l'evolució del cervell, si encara segueix endavant o s'ha aturat.
L'ecologia, ciència de síntesi, va posant èmfasi en els diversos aspectes de relació amb altres ciències que ja compten amb un corpus ben definit. És el cas de l'economia de la qual parlam en aquest mateix número. I es fa necessari, també, establir camins per dur a terme els postulats que ensenya l'ecologia. Freqüentment coneixem aquesta branca de la penetració social de la ciència dels ecosistemes com a política mediambiental i els més subtils l'eleven a la categoria de ciència: ciència mediambiental. Els seus postulats surten dels plantejaments teòrics de l'ecologia com a ciència biològica.
En aquest llibre s'analitzen les claus que seria necessari aplicar per aconseguir l'adequada harmonia entre medi i home, entre explotació, utilització i conservació, és a dir, la idea bàsica que mou actualment els professionals de l'ecologia estudiada entorn de l'home.
L'autor divideix la seva obra en tres apartats bàsics; en el primer es presenta el problema de les relacions entre medi i organismes, des d'un caire estrictament ecològic; en el segon apartat es desenvolupa el paradigma de l'ecologia planetària i, finalment, s'intenta fer una política que sigui capaç de controlar i donar camins per a l'expressió d'aquestes relacions.
En el llibre s'inclouen les conclusions de la cimera de Rio de Janeiro.
Aquest llibre pertany a una línia tan actual del camp de l'economia que estudia les seves relacions amb el medi ambient. Ecologia i economia són dues paraules que tenen una mateixa etimologia i que estan molt més lligades del que es podria pensar en principi. En els darrers anys ens trobam una allau de publicacions sobre aquesta temàtica.
Els autors són tots ells professors d'universitats angleses, Turner i Pearce són professors d'economia i autors de diversos llibres sobre el tema i Bateman és professor de ciències ambientals. Environmental Economics és una bona introducció al tema de l'economia del medi ambient. Tracta els problemes ambientals i la seva relació amb l'economia. S'assenyala quines són les causes econòmiques de la degradació dels medis naturals i determina quines són les mesures a prendre per disminuir l'agressió i, fins i tot, arribar a invertir el sentit actual d'explotació igual a degradació, per aconseguir un ús correcte sense un impacte excessiu.
El llibre s'ha escrit en un estil directe, dinàmic i que permet una correcta entesa per als lectors no especialistes en temes ambientals i econòmics. No usa excessiu aparell matemàtic per explicar els temes, i les explicacions sempre van acompanyades de molts d'exemples que en faciliten la comprensió. A tot això s'hauria d'afegir que servirà als estudiants per millorar el seu anglès.