Asimetria fluctuant

Molta gent sap, sense donar-hi gaire importància, que té un peu més gran que l'altre, o una cama més curta que l'altra, o una orella més alta que l'altra. D'aquestes diferències els biòlegs en diuen <<asimetria fluctuant>> i són objecte d'estudi científic per esbrinar la funció biològica de la simetria. Les observacions inicials indiquen que els cavalls més simètrics guanyen més corregudes, que les flors més simètriques atreuen més abelles, que els homes més simètrics tenen més parelles sexuals, que les dones dels homes simètrics tenen més orgasmes durant l'acte sexual i que aquestes parelles tenen més orgasmes simultanis. Un científic de la Universitat de Cambridge opina que la preferència per la simetria depèn de l'estructura neural: els arquetipus simètrics resulten dels esforços del cervell per entendre un món poblat d'asimetries fluctuants. Un estudi de la Universitat de New Mexico conclou que hi ha una correlació entre la simetria corporal i la facial i entre la simetria facial i la bellesa. D'altra banda, a la Universitat de Califòrnia un estudi sobre les reaccions humanes davant cares construïdes a partir de la meitat d'una cara i la seva reflexió demostra una preferència clara per les cares reconstruïdes a partir de la meitat dreta. Biologia? Neurologia? Psicologia? Sociologia?

[+207 paraules]

Una nova carnisseria

Una tallada de fetge val entre dues i cinc mil pessetes. Però no és tan car com sembla si teniu en compte que la podeu comanar i rebre còmodament per correu. I tampoc no és fetge de porc, ni de xot, sinó de carn humana. També podeu comprar cervell, ulls, pell, ungles, colzes, cartílags, plasma..., qualsevol teixit o òrgan, sa o malalt. I podeu triar la malaltia, l'edat i l'ètnia del donant, si us interessa. Com a conseqüència de les protestes contra la utilització dels animals en els experiments, i de la dificultat d'accedir a cadàvers humans, les exigències modernes en matèria de recerca en el camp de la medicina han inspirat la creació d'empreses com l'Institut Internacional per a la Promoció de la Medicina amb seu a Pennsylvania. Aquesta entitat sense finalitat lucrativa es dedica a recollir cadàvers als hospitals i a processar-ne els teixits, la sang i els òrgans per proveir-ne els investigadors de laboratoris farmacèutics i universitaris o de facultats de medicina. Els cadàvers solen pertànyer a persones clínicament mortes que prèviament han donant el consentiment perquè llur cos es dediqui a la recerca mèdica. L'Institut insisteix dient que no paga ni els donants ni les famílies i que només factura als investigadors el cost de la recollida, preparació i enviament del <<material>>. Nogensmenys, la filtració de plans per obrir-ne una sucursal a la Universitat de Leicester (Anglaterra) ha suscitat una polèmica bioètica entre la comunitat acadèmica i mèdica.

[3+242 paraules]

EL GEN SONIC HEDGEHOG

Tots aquells que dominen els videojocs saben que és el Sonic Hedgehog, aquest erissó fatxenda inventat per Sega. doncs un equip de genètics ha donat aquest nom a un gen essencial en el desenvolupament dels vertebrats. Fa dos anys aquest gen hedgehog havia estat identificat i clonat a la mosca del vinagre, en la que participa en la morfogènesi, especialment en una etapa clau en la formació de l'ull de l'insecte. Tres equips de biòlegs acaben de demostrar que aquest mateix gen posseeix homòlegs en la rata, el pollastre i el peix-zebra. En el curs del desenvolupament de l'embrió del vertebrat, Sonic Hedgehog juga un paper essencial en el desencademanment dels processos cel.lulars responsables de l'organització espacial del cervell i dels membres. L'estudi aprofundit del funcionament d'aquest gen permetrà comprendre millor com comença el pla d'un organisme.

CONTRA LA SORIASI

Un 2% de la població té aquesta malaltia de la pell anomenada soriasi. Se sap que la vitamina D pot ser molt eficaç per atacar-la. Desgraciadament aquesta vitamina té una activitat hipercalcificant la qual cosa fa que no es pogui fer servir en les quantitats adequades. Ara sembla quye el problema s'ha resolt. Un laboratori danés acaba de posar a punt sota el nom de calcipotriol un anàleg estructural que conserva l'activitat antisoriàsica de la vitamina D, que és cent vegades menys hipercalcemiant com ha constatat el professor Dubertret, cap del servei de l'hospital de Saint Louis de París. Una meravella de la tecnologia científica.

UN PAGÈS TROBA UN MENHIR

El pagès llaurava el seu camp vora el poblet de Miolles, a la regió de Tarn (França). El tractor es va veure frenat cop en sec. el pagès es va regirar. Creia que havia pegat contra una roca inconeguda. Quina no seria la seva sorpresa quan aquella roca estranya era un menhir de 300 kilos i d'1'60 metres que representava unpersonatge masculí de formas regulars i harmonioses. A la vorera del nas duia unes retxes horizontals que semblen tatuatges rituals. com d'altres escultures-menhirs dewscobertes anteriorment aquesta representa un deu mut perquè no té boca. la gran particularitat és que està esculpit per tots els costats. Pels especialistes aquest menhir data del començament de l'edat del bronze, uns 2000 anys abans de la nostra era.