EN BUSCA DE LA VIDA EN EL ÁMBAR. George Poinar; Roberta Poinar. Addisson-Webley Iberoamericana. 1995. 194 pàg.

Aquestes darreres setmanes han estat de gran actualitat els fòssils conservats en ambre. No hi ha hagut cap diari ni revista científica que no hagin publicat articles sobre els avenços produïts en la recerca d'ADN a partir de les peces d'ambre. El nostre suplement no n'ha estat una excepció i dedica un <<Tret>> al tema; fins i tot la prestigiosa New Scientist el convertí en portada de la revista. Per això possiblement aquest llibre que comentam agradarà a les persones que s'hi hagin interessat.

Aquest llibre descriu la trajectòria vital de dos autors entorn de la investigació del món de l'ambre. És un relat càlid, fet en primera persona, sobre la manera com es va formant una idea concebuda en primer lloc durant la infentesa i com arriba a desembocar en treballs de recerca de gran vàlua. Tot comença amb una fascinació infantil pels fòssils d'ambre, fragments de resina endurida que han mantingut presoners a l'interior petits organismes coetanis de la seva formació (mosques, escarbats, etc.). Quan aquell nin arriba a tenir una formació científica continua preocupat per l'ambre, en primer lloc, des d'un punt de vista estètic, en segon lloc perquè és un reservori d'organismes que varen viure en un moment determinat i que amb totes les seves estructures i teixits han quedat conservats fins al moment actual. Finalment, quan s'aprofundeix l'estudi dels fòssils s'intueix la possibilitat que poden conservar fragments d'ADN intactes i que podran reproduir en l'actualitat la vida d'altres temps. Actualment s'han aconseguit fer les primeres passes importants en l'estudi d'aquests ADN.


COCINA, CUISINE Y CLASE. Estudio de sociología comparada. Gedisa. 1995. 309 pàg.

L'autor d'aquest llibre és professor de la Universitat de Cambridge i s'ha dedicat a estudiar les societats tradicionals d'Europa i Àfrica. És autor d'una gran quantitat de treballs de camp i d'obres compilatòries de les seves recerques, realitzades sobre el terreny.

En aquesta ocasió l'autor aborda el tema de la cuina en les societats africanes, europees i asiàtiques. Estudia de manera profunda com s'ha anat formant el concepte de cuina en diversos indrets; quin és el paper de la dona; i també, com s'ha anat sofisticant la cuina durant els anys.

L'autor parteix de la situació original d'aquestes cuines i com es van desenvolupant, estudia com és que s'arriben a sofisticar tant la cuina xinesa i la francesa i per què aquest fenomen no passa en altres llocs. I després estudia com van canviant les formes d'alimentació dels diversos continents. En principi la facilitat en el transport de mercaderies fa que aliments que eren locals puguin arribar a indrets allunyats. L'autor anomena això la primera cuina industrial europea, i posa per exemple les llaunes de sardines, que es consumeixen arreu del món.

Després de fer l'estudi de les diverses cuines, l'autor aporta el seu punt de vista i lliga la història de la cuina a la història i a les estructures sòcio-econòmiques de les societats estudiades.


MANUAL DE TÉCNICAS EN ELECTROFISIOLOGÍA CLÍNICA. M. C. Nicolau Llobera; J. Burcet Dardé; R. V. Rial Planas. Universitat de les Illes Balears. 1995. 263 pàg.

Un grup de professors de la UIB, com a resultat dels cursos de formació que han fet per a estudiants de ciències biomèdiques: metges, infermers, personal auxiliar, han publicat aquest manual de tècniques d'electrofisiologia clínica. Al mercat no existia cap llibre d'aquestes característiques, i els professionals per aprendre les tècniques descrites havien de fer un esforç personal a base de moltes hores de pràctica. Aquest llibre ve a facilitar aquesta formació.

El llibre s'inicia amb una sèrie de quatre capítols dedicats a les nocions bàsiques d'electricitat que es manegen a la resta del llibre. Els dos següents es dediquen a l'estudi dels aparells que s'utilitzen per realitzar els registres d'electrofisiologia, i hi ha una munió de detalls sobre el seu funcionament correcte. Els capítols finals es dediquen a les pràctiques concretes d'electrofisiologia, pel que fa, per exemple, a electroencefalografia, electromiografia, electronografia i tècniques de cartografia cerebral.

Cada capítol està explicat amb gran claredat i i concisió i com a manual de pràctiques que és explica just aquelles coses que són aplicables immediatament. A cada capítol hi ha un glossari amb explicació dels termes tècnics usats en el text.


LAS REALIDADES VIRTUALES. Claude Cadoz. Editorial Debate. 1995. 121 pàg.

En aquesta secció de comentari de llibres no és que hi hagi una especial afecció a la realitat virtual, però és que és un camp que està en ebullició, almenys en ebullició editorial. Si no ens descomptam, en poc temps he comentat quatre llibres d'aquesta temàtica. El que presentam avui és un llibret que conté les idees bàsiques sobre el que és realitat virtual, i segurament és el llibre indicat per a aquella persona que en vulgui tenir unes quantes nocions i no estigui interessada a aprofundir el tema.

El llibre fa un plantejament molt senzill i des del principi d'allò que és la realitat virtual, amb un llenguatge planer dirigit als no iniciats, i el text va acompanyat de fotografies, esquemes i gràfics que el fan molt entenent.

El llibre es divideix en dues parts, anomenades respectivament <<Virtualitats>> i <<Realitat>>. La part dedicada a les virtualitats fa referència a tots els components destinats a la creació de les imatges virtuals. Des dels artefactes: casc, guants, ordinadors, etc., fins als programes informàtics necessaris per crear la sensació de la realitat. La segona part és més general i gira entorn del que representa per al món actual, per al món real, la irrupció de les màquines informàtiques. El llibre acaba amb una sèrie d'annexos i glossaris aclaridors dels conceptes emprats.