Zapping

Fèlix Twohy

Donau-vos la mà

Una estreta de mans amb una persona que té la mà suada no és una experiència agradable per a cap de les parts. A més de la sensació purament física, les mans suades se solen associar --erròniament-- amb persones de caràcter dèbil i disposició nerviosa. La por pot fer suar les mans però, com a regla general, la sequedat o humitat de les mans no indica res en absolut sobre la personalitat. Les persones que tenen aquest problema tampoc no s'ho passen bé i el tractament amb clorur d'alumini que molts metges recomanen no el sol solucionar. Des de l'any 1920 hom sap que la destrucció dels centres nerviosos simpàtics que es troben a la part superior del pit produeix una disminució immediata de la sudació a mans i braços. Per accedir-hi el cirurgià havia d'obrir el pit als dos costats. Poca gent, emperò, estaria disposada a sotmetre's a una intervenció d'aquesta envergadura per solucionar un problema tan menor. Amb la tècnica moderna de l'endoscopi el panorama ha canviat radicalment. Ara, el cirurgià pot accedir als esmentats centres nerviosos a través d'una mínima incisió i la intervenció no dura més de vint minuts. El pacient pot tornar a casa seva al cap de vint i quatre hores i l'èxit està assegurat.

[3+210 paraules]

D'eriçons i moixos

Què tenen en comú dos animalets tan diferents, un de pell tan suau i l'altre de pues tan esmolades? Que tots dos són grans caçadors de rates. Tant és així que els metges d'un hospital de Bucarest n'han reclutat un de cada i els fan concursar per descobrir qui fa la feina millor. Els tenen tancats cada un a un magatzem i els tendran a prova durant un mes. El que dóna més bons resultats serà contractat a temps complet. Prescindiran dels serveis de l'altre.

[3+85 paraules]

Una barbaritat civilitzada

Al llarg de la història, la humanitat ha legalitzat mètodes molt diversos per aplicar la pena capital que encara preveuen molts codis penals arreu del món. Segons un estudi d'Amnesty International, l'any 1989 els mètodes encara vigents eren set: l'afusellament a vuitanta-sis països, l'enforcada a setanta-vuit, la lapidació a set, la decapitació a sis i, a un sol país, els Estats Units, tres sistemes diferents: l'electrocució, la injecció intravenosa i la càmara de gas. Un professor de Fisiologia de la Universitat de Surrey (Anglaterra), ha dedicat més de quaranta anys a investigar la causa, la sensació i la intensitat del dolor que pateixen les víctimes dels diversos mètodes. A partir de l'observació de condemnats durant l'execució, d'autòpsies i d'entrevistes amb altres testimonis, el Dr Hillman ha arribat a la conclusió que, després de la lapidació --vigent a Iran, Mauritània, Pakistan, Aràbia Saudita, Sudan, els Emirats Àrabs Units i Iemen--, el mètode més bàrbar per matar legalment un ésser humà és la cadira elèctrica. Segons el Dr Hillman, l'administració d'una corrent d'entre 1800 i 2000 volts, que eleva la temperatura corporal a més de 300deg.C i que pot prolongar l'agonia durant minuts, és ni més ni manco que una forma de tortura. Legal, això sí.

[3+205 paraules]

Sabíeu que ...?

En qualsevol moment del dia o de la nit hi ha devers mig milió de persones que recorren el món en avió.