Fèlix Twohy
No oblidem els orígens
Avui, dia 14 de juny, va morir fa quaranta-nou anys el senyor John Logie Baird (1888-1946), enginyer electricista escocès conegut com l'inventor de la televisió. L'any 1925 va oferir la primera demostració d'una imatge de 30 línies, produïda per un sistema d'escanneig mecànic. El sistema va ser adoptat per la BBC l'any 1929. L'any 1936 ja havia desenvolupat un sistema de 240 línies, però un any més tard la BBC va adoptar el nou sistema de Marconi-EMIO, que produïa una imatge de 405 línies per escanneig electrònic. L'any 1926, Baird també s'havia avançat en la recerca sobre fibra òptica, radar i <<noctovisió>>, un sistema de visió nocturna amb raigs infraroigs. Abans de morir havia aconseguit de produir imatges tridimensionals i en color i projectar-les sobre una pantalla. El so estereofònic tampoc no li era desconegut.
[4+134 paraules]
Viure molt i viure bé
En qualsevol grup de l'anomenada <<tercera edat>> hi ha sempre més dones que homes, tres vegades més si és un grup de majors de vuitanta-cinc anys. La diferència entre l'expectativa de vida d'homes i dones varia arreu del món des de deu anys a l'antiga Unió Soviètica, fins a quatre a Grècia i un any a Síria. La diferència es constata des que existeixen registres però no s'ha mantingut estable. Les transfusions de sang, les anestèsies i els antibiòtics han augmentat la diferència en disminuir els riscs de morir de sobrepart. Es postulen diverses explicacions de la major longevitat de les dones. Diferències de comportament: abans dels trenta anys moren tres vegades més homes que dones en accidents, esports de risc i crims violents; se suïciden més homes que dones; els homes utilitzen menys el cinturó de seguretat del cotxe; fins fa poc fumaven molts més homes que dones... Diferències hormonals: la testosterona indueix els homes a viure més perillosament; l'estrogen protegeix les dones contra les cardiopaties. Diferències cromosomàtiques: la possessió de dos cromosomes X pot ser un factor en la longevitat de les dones. Reconfortarà els homes de saber que mentre ells moren més joves, les dones tenen més malalties: pateixen més artritis, més anèmia i més depressions.
[3+210 paraules]
Talidomida: pros i contres
A principis dels anys seixanta varen néixer arreu del món devers 12.000 infants que presentaven importants defectes en la formació de les extremitats. La causa va ser identificada com un nou fàrmac que havia estat receptat a les mares com a sedant per contrarrestar l'insomni, les nàusees, etc. que de vegades acompanyen l'embaràs. La talidomida va quedar prohibida per a les dones embarassades. Però no va desaparèixer de la farmaciola mundial. Per una banda, perquè pocs anys després de la tragèdia hom en va descobrir propietats gairebé miraculoses en el tractament de complicacions de la lepra. Llavors va resultar útil contra alguns efectes secundaris de la cirurgia de medul[.]la. I, més recentment, hi ha indicis que pot ser eficaç per tractar la tuberculosi, la degeneració macular i, fins i tot, la sida. Tot correcte, mentre no en prenguin dones embarassades. Però sembla que això no és tan fàcil de controlar, com demostra el naixement a Brasil de molts infants amb les extremitats deformades per la talidomida. Brasil té aproximadament 300.000 casos coneguts de lepra, un deu per cent dels quals prenen talidomida per prescripció mèdica. Entre aquests hi ha, evidentment, dones, i no totes entenen, ni estan en condicions de posar en pràctica, les recomanacions d'evitar quedar embarassades. La solució seria trobar una manera d'eliminar els efectes negatius de la talidomida sense fer-li perdre les propietats curatives. Els científics ja s'hi han posat.
[+235 paraules]
Sabíeu que...?
Els mots encreuats són un invent de l'any 1913, quan un tal Arthur Wynne en va publicar el primer a The New York World.