Neolític: Període de la prehistòria posterior al mesolític caracteritzat pel desenvolupament tècnic i el pas d'una economia fonamentada en la caça i la recol·lecció a una altra basada en la producció agrària, la qual cosa també comporta l'evolució del modus de vida nòmada al sedentari.
Cultura pretalaiòtica: estadi cultural de la prehistòria balear (2500-1400 aC) que correspon, dins la cronologia prehistòrica europea, als períodes del calcolític, bronze inicial i bronze mitjà; i amb què es fa referència al conjunt de restes arqueològiques anteriors a la cultura talaiòtica.
Cultura talaiòtica: Període (1400-123 aC) de la prehistòria balear que té com a característica principal la construcció de grans monuments ciclopis, com les taules i els talaiots, dels quals agafa el nom. Sols es produeix a les dues illes Balears pròpiament dites, Mallorca i Menorca.
Guerres púniques: enfrontaments bèl·lics entre les potències mediterrànies de Roma i Cartago, que es produïren durant els segles III i II aC.
Taifa: petit estat resultat de la desagregació del califat de Còrdova. Al segle XI, una vintena d'aquests regnes autònoms s'estenien per la península Ibèrica, mantenint lluites constants entre si i dividits en tres grups ètnics: berbers, eslaus i andalusins.