actualitat

 • Publicació de la ressenya «Clima de pólvora» de Pere Ballart sobre el volum L'escriptura soterrada. La pràctica interartística en l'obra de Josep Albertí a la revista Serra d'Or (febrer de 2010).
Article Article
 • Publicació de l'article «L'impacte de l'alteritat» de Bartomeu Fiol sobre el volum Literatura i cultura: aproximacions comparatistes a Diari de Balears (6 d'octubre de 2009).

Diari de Balears

 • Presentació del volum L'escriptura soterrada. La pràctica interartística en l'obra de Josep Albertí de Maria Muntaner a l'Espai de Cultura Can Alcover (17 de juliol de 2009).

Última Hora

Última Hora

Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Cap Vermell

Cap Vermell

 • Publicació de la ressenya de Pere Ballart sobre el volum Poètiques de ruptura a la secció «Lectures» de la revista Serra d'Or, juliol-agost de 2009. pdf

Ressenya

 • Aparició del volum Literatura i cultura: aproximacions comparatistes editat per Mercè Picornell i Margalida Pons. L'origen d'aquest llibre és el cicle de conferències Literatura comparada: teories i aplicacions organitzat pel grup de recerca LiCETCT els anys 2006-2007. El volum presenta, des d'una perspectiva transdisciplinària, diferents punts d'intersecció entre literatura i cultura.

Coberta

Coberta

Contracoberta

Contracoberta

Portada

Portada

Índex

Índex

 • Publicació dels articles «La poesia i l'activisme llunàtic de Josep Albertí» de Bartomeu Fiol al Diari de Balears (23 de juny de 2009) pdf i «L'escriptura soterrada» de Bernat Nadal a la revista Manacor (5 de juny de 2009) pdf. Ambdós articles parlen sobre el volum L'escriptura soterrada. La pràctica interartística en l'obra de Josep Albertí de Maria Muntaner.

Article

Article

 • Aparició del volum Escriptures contemporànies: Baltasar Porcel i la seva obra, que recull els treballs llegits a les «Jornades d'estudi sobre Baltasar Porcel» celebrades a Palma del 7 al 10 de novembre de 2008 sota l'impuls del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i de la Càtedra Alcover-Moll-Villangómez.

Coberta

Coberta

Portada

Portada

Índex

Índex

Índex

Índex

 • Aparició del volum L'escriptura soterrada. La pràctica interartística en l'obra de Josep Albertí de Maria Muntaner. El volum aprofundeix en la trajectòria poètica de Josep Albertí a partir de l'anàlisi dels cinc poemaris publicats per l'escriptor.

Coberta

Coberta

Contracoberta

Contracoberta

Portada

Portada

Índex

Índex

 • Publicació de l'article «Voces de los setenta: ruptura, modernidad y desobediencia textual» al suplement Cultura de Diario de Mallorca (5 de gener de 2009). L'article parla sobre el volum Poètiques de ruptura. Article

Article

 • Aparició del volum Poètiques de ruptura, resultat de les aportacions fetes en el transcurs del seminari «Poètiques de ruptura. Teoria i pràctica del textualisme», organitzat pel grup de recerca LiCETCT. El volum recull reflexions sobre diferents fenòmens que, dels anys setanta ençà, han posat en qüestió la noció clàssica de textualitat.

Coberta

Coberta

Contracoberta

Contracoberta

Portada

Portada

Índex

Índex

Índex

Índex

 • Publicació de l'article «Més estudis recents de literatura catalana contemporània» de Jaume Aulet a la revista Serra d'Or, 587 (novembre de 2008). L'article parla, entre d'altres, del volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana. Article

Article

 • Publicació de la ressenya sobre el volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985) de Marta Plaza a la revista digital Líquids (revista d'estudis literaris ibèrics). http://www.uv.es/liquids/cataladef.html Ressenya
 • Publicació de la ressenya sobre el volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985) de Josep M. Ripoll a la secció «Tria personal» de la revista Serra d'Or, 581-582, juliol-agost de 2008.

Ressenya

 • Concessió del Premi de la crítica Serra d'Or 2008 (modalitat: estudis literaris) al volum Textualisme i subversió: formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985). 3 d'abril de 2008.

Diari de Balears

Diari de Balears

Avui

Avui Avui

Vilaweb

Vilaweb

Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Ultima Hora

Ultima Hora

La Vanguardia

La Vanguardia

 • Presentació del volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985) a Palma (13 de desembre de 2007) i a Barcelona (30 de gener de 2008).

 

Coberta del volum
 • Margalida Pons imparteix la sessió docent «Literatura conceptual (1970-1985). L'experiment com a encontre amb el sentit». (Universitat d'Alacant, 18 de gener de 2008).

Cartell del seminari

 • Publicació del monogràfic «Discursos d'experimentació en la literatura postfranquista» de Margalida Pons, Pere Rosselló Bover, Maria Muntaner González, Catalina Borràs Llinàs i Mercè Picornell i Belenguer. (Revista Lluc juliol-agost de 2007).

Portada

 • Publicació de l'article «Ara sí, que sí» de Sam Abrams a la secció Diàleg del diari Avui (dimecres 28 de novembre de 2007). L'article comenta, entre d'altres coses, el volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985). Article

Article

 • Entrevista a Margalida Pons i Mercè Picornell sobre el seminari «Poètiques de ruptura. Teoria i pràctica del textualisme», publicada al suplement Universitat de Diario de Mallorca (15 de novembre de 2007).

Entrevista

 • «Es va qüestionar molt que existís una autèntica contracultura catalana». Entrevista a Margalida Pons publicada a Diari de Balears (Diumenge, 11 de novembre de 2007).
Entrevista
 • Publicació dels articles «Transgressió i metàfisi en la narrativa experimental postfranquista: L'adolescent de sal, Contraataquen i Sòlids en suspensió» de Mercè Picornell i «La subversió lingüística com a alternativa identitària en la narrativa postfranquista» de Margalida Pons a la revista JOCS (Journal of Catalan Studies), núm. 10 (2007). Revista en línia editada per la University of Cambridge, University of Kent i la Universitat Oberta de Catalunya (http://www.anglo-catalan.org/jocs/10/articles.html).
 • Publicació de l'article «Frankfurt subvertion» de Biel Mesquida al suplement Quadern del diari El País (dijous 18 d'octubre de 2007). L'article comenta el volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985).
Article
 • Publicació de l'article «Mi tía Conxita» de Julià Guillamon al suplement cultural del diari La Vanguardia (dijous 18 d'octubre de 2007). L'article comenta el volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985).
Article
 • Aparició del volum Textualisme i subversió: Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985) i del CD «Narrativa d'experimentació. Creació i crítica» (inclòs en el volum).

Coberta del volum

Coberta

Contracoberta del volum

Contracoberta

Portada del volum

Portada

Índex del volum

Índex

CD

CD
 • Mercè Picornell publica l'article «Llibretes, plaguetes i diaris en la narrativa catalana dels anys setanta i principis dels vuitanta» a la revista Els Marges (núm. 82, primavera de 2007).
Portada de la revista
 • Participació en el XII Forum for Iberian Studies (Anglaterra). Celebrat a Oxford, Exeter College, University of Oxford, 1-2 juny de 2007.

Mercè Picornell i Margalida Pons hi presenten la comunicació «Homoerotisme, psicoanàlisi i malaltia: identitats patològiques en la narrativa catalana».

 • Participació en el XII International Colloquium of the North American Catalan Society, R/Evolution in Catalan Culture and the Arts. Celebrat a Halifax (Canadà), Dalhouise University, 11-13 maig de 2007. Programa

Maria Muntaner hi presenta la comunicació «El no-establiment com a revolució: aproximació a l’actitud i l’obra de Taller Llunàtic».

Mercè Picornell hi presenta la comunicació «Identitats en transició: subversió simbòlica i identitats (trans)sexuals en la Catalunya postfranquista».

Margalida Pons hi presenta la comunicació «El cos com a espai de revolució en la literatura catalana postfranquista».

 • Participació en el LII Annual Anglo-Catalan Society Conference. Celebrat a Lancaster (Anglaterra), Lancaster University, 17-19 de novembre de 2006.
Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4

Mercè Picornell hi presenta la comunicació «Llibretes, plaguetes i diaris en la narrativa experimental postfranquista».

Margalida Pons hi presenta la comunicació «La subversió lingüística com a alternativa identitària en la narrativa postfranquista».

 • Participació en el Seminario Internacional Literaturas del Texto al Hipertexto, organitzat pel grup LEETHI (Literaturas Españolas y Europeas del Texto al Hipertexto). Celebrat a Madrid, Universidad Complutense de Madrid, 21-22 de setembre de 2006.
   http://www.ucm.es/info/leethi/seminario/index.htm

Mercè Picornell i Margalida Pons hi presenten la comunicació «Experimentalismo hipertextual en la narrativa catalana».

 • Participació en el Col·loqui Internacional Immigration in Catalonia: History, Discourses, Representations. Celebrat a Londres, Queen Mary, University of London, 6-7 de juliol de 2006.

Margalida Pons hi presenta la comunicació «El "Manifest dels 2300": un (fals?) debat sobre immigració i normalització lingüística».

 • Concessió d'una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes (convocatòria 2006) per a l'elaboració del projecte «El grup Trencavel i els discursos crítics sobre la literatura popular en català. Estudi i antologia de textos» presentat per Mercè Picornell.

 • Entrevista a Margalida Pons Jaume, coordinadora del projecte, al Diario de Mallorca (18 de maig de 2006). pdf

 • Presentació del projecte DENC a la Universitat de les Illes Balears, el divendres 5 de maig de 2006.

Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3

Consultau els articles apareguts a la premsa:

       El Mundo (06/05/2006)
       http://www.elmundo-eldia.com/2006/05/06/cultura/1146866451.html

       Diari de Balears (06/05/2006)
       http://www.uib.es/premsa/maig06/dia-061081091.pdf

 • Concessió del Premi d'Estudis de l'Obra Social Caixa de Sabadell en la convocatòria de l'any 2005 a «Crítica i experimentació narrativa a les revistes literàries catalanes dels anys setanta i primers vuitanta. Estudi i antologia de textos», presentat per Margalida Pons i Mercè Picornell i que preveu l'estudi, la compilació i l'edició de textos de creació i reflexió teòrica publicats en les revistes literàries del període.

 • Participació en el Segon Col·loqui d’Estudis Catalans, secció «La intertextualitat en la literatura catalana de la democràcia» (Universitat de Montpeller, Béziers, 19-21 de gener de 2006).

http://www.corporaromanica.net/dkv/download/Programa_Beziers_2006.pdf

Mercè Picornell hi presenta la comunicació «Interdiscursivitat, collage i subversió. Les formes de la intertextextualitat en la narrativa d’Isa Tròlec».

Margalida Pons hi presenta la comunicació «Contactes textuals: citació, reescriptura i apropiació en la narrativa experimental dels setanta i els vuitanta».

 • Participació en l’Anglo-Catalan Society / North American Catalan Society Conference. Congrés New Directions for Catalan Studies. Celebrat a Windsor, Eton College, 17-19 de desembre de 2004. Publicat a Catalan Review, XIX, 1-2 (pàgs. 173-196).

Margalida Pons hi presenta la comunicació «El novel·lista com a crític: la irrupció de la teoria en la narrativa dels setanta», que es publicarà al volum XIX de la Catalan Review sota el títol Aproximació a la narrativa experimental postfranquista

 • Participació en el II Congrés Internacional Dones i Textualitat: Los hábitos del deseo. Formas de amar en la modernidad. (Universitat Autònoma de Barcelona, 22-25 de març de 2004). Publicat a Carme Riera, Meri Torras et alt (eds.). Los hábitos del deseo, vol. 2. València: Excultura, 2005. Pàgs. 391-402.

Margalida Pons hi presenta la comunicació «El cos-text o l’escriptura del desig: al·legories de la novel·la experimental dels setanta»

 • Participació en el congrés La projecció social de l’escriptor en la literatura catalana contemporània (Universitat Autònoma de Barcelona, 26-29 d’octubre de 2005). Programa

Mercè Picornell hi presenta la comunicació «Retòriques de manifest. Aproximació a la producció crítica del col·lectiu "Trencavel" (1974-1976)»

Margalida Pons hi presenta la comunicació «Avantguarda dels setanta i compromís de l'escriptor: Biel Mesquida i l'afer "Ucronia"»

Un comentari de Carles Hac Mor sobre les comunicacions presentades al congrés:
http://www.avui.com/avui/diari/05/nov/23/103204.htm

 • Participació en el I Congreso Internacional de la Asociación Andaluza de Semiótica «Culturas y mundialización». (Universidad de Jaén, Jaén i Úbeda, 24-26 de novembre de 2005). http://www.ujaen.es/dep/lencul/triptico.doc

Mercè Picornell i Margalida Pons hi presenten la comunicació «Marginalidad, integración y vanguardia en la literatura catalana postfranquista»


Comentaris i suggeriments Administrador
Contactau | Informació
©2007 Discursos d'Experimentació en la Narrativa Catalana