Botar al contingut
Escoltar
 

Dra. Mercè Gambús Saiz

personal.uib.cat/merce.gambus
Dra. Mercè Gambús Saiz
Professora titular d'universitat
Història de l'Art
 • Despatx AD06Planta baixaRamon Llull

  Dra. Mercè Gambús Saiz

  personal.uib.cat/merce.gambus

  Currículum

  Currículum breu

  Mercè Gambús Saiz és llicenciada en Història de l'Art (1976), llicenciada en Dret (1979) i doctora en Història de l'Art (1987). És professora d'Història de l'Art de la Universitat de les Illes Balears des de l'any 1976 i és Titular d'Universitat des de l'any 1989. Imparteix docència en els estudis de grau d'Història de l'Art i en el màster oficial de Patrimoni Cultural: investigació i gestió.

  Entre els anys 1994 i 2007 ha ocupat diversos càrrecs institucionals a la UIB. Ha participat com a membre del Consell de redacció i comité científic de diferents revistes especialitzades, així com de comissions tècniques i assessores. Actualment fa part del Centre d'Estudis de l'Art del Renaixement de la Fundación Quílez Llisterri (Aragó), Centre d'Art d'Època Moderna de la Universitat de Lleida, Associació de Crítics i Comissaris d'Art de les Illes Balears. Col·labora en la coordinació científica de la Col·lecció d'estudis monogràfics «Seu de Mallorca», Congrés Internacional d'Arquitectura Religiosa Contemporània, i Jornades d'Estudis Històrics de la Seu de Mallorca. Des de l'any 2009 és assessora tècnica en matèria de patrimoni artístic de la Catedral de Mallorca. Igualment des del 2018 és membre de la Comissió de Patrimoni de la Catedral de Mallorca.

  Com a investigadora ha desenvolupat dues línies de treball preferentment, implementades en els àmbits de l'art de l'època moderna d'una banda, i de la conservació i restauració del patrimoni artístic religiós de l'altra. En el primer cas, s'ha centrat en l'estudi de l'art dels segles XVI i XVII a partir de la tesi doctoral 'El Manierismo en el arte mallorquín. Siglos XVI y XVII' (1987). Monografies, capítols de llibre, articles i contribucions científiques diverses han estat objecte de publicacions referenciades en l'art de l'època moderna.

  En el segon cas, l'activitat de recerca està associada al 'Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós', del qual és la investigadora principal. Des de l'any 1997 ha desenvolupat quinze projectes de recerca i contractes, finançats pel Ministeri d'Educació i Ciència, Ministeri d'Economia i Competitivitat, i per diverses administracions públiques. Totes aquestes recerques estan relacionades amb la conservació i restauració del patrimoni religiós de les Illes Balears, centrades preferentment en la gestió dels protocols d'intervenció entorn l'acció documental i l'ús de les tecnologies cientificotècniques i digitals, i de les quals ha derivat una producció científica continuada, nacional i internacional, a través de congressos, monografies i revistes especialitzades. Entre les obres restaurades que han estat objecte d'intervenció científica en el marc de projectes interdisciplinaris hom pot destacar: el conjunt de l'obra de Gaudí a la Seu, diversos retaules catedralicis, conventuals de Palma, a més d'altres procedents d'esglésies parroquials de Palma i la part forana de Mallorca. Va coordinar l'equip d'investigació que va executar el projecte de conservació del conjunt de pintures murals del claustre franciscà de Sant Bonaventura de Llucmajor. Mallorca (2006-2007), i va intervenir com experta en la comissió tècnica que va gestionar i assessorar el procés de reforma de la capella del Santíssim de la Catedral de Mallorca, realitzada pel pintor Miquel Barceló (2000-2007). Ha estat la coordinadora científica de l'equip encarregat del pla de conservació d'aquesta capella, així com del projecte de restauració i divulgació científica de l'obra de Gaudí a la Catedral de Mallorca que s'ha executat entre els anys 2008 i 2015.

  A l'actualitat desenvolupa principalment la seva activitat científica al voltant del projecte de recerca HAR2015-66307-P: 'Estrategias documentales aplicadas a los procesos de restauración y divulgación del patrimonio artístico religioso de Mallorca'. 2016-2019, del qual és investigadora principal.

  Docència

  Horari de tutories

  Hores de tutoria del professor
  Data d'inici Data de fi Dia Hora d'inici Hora de fi Lloc
  10/02/2020 29/06/2020 dilluns 17.00 18.00 AD06. Ramon Llull

  Assignatures on imparteix docència. Any acadèmic 2019-20

  Assignatures on el professor imparteix docència
  Assignatura Pla/campus on la imparteix
  20293 - Art Modern a Espanya
  20279 - Treball de Fi de Grau d'Història de l'Art
  10307 - Tècniques i Mètodes Historicoartístics en la Conservació i Restauració ...

  Docència dels 5 anys anteriors

  Assignatura Estudi on la va impartir
  10307 - Tècniques i Mètodes Historicoartístics en la Conservació i Restauració ...
  20263 - Fonts per a la Història de l'Art
  20266 - Art del Renaixement
  20277 - Gestió, Legislació i Difusió del Patrimoni Historicoartístic
  20279 - Treball de Fi de Grau d'Història de l'Art
  20293 - Art Modern a Espanya

  Recerca

  Grups de recerca

  Grup Tipus de participació
  Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós (CPAR) Investigadora principal

  Especialitats

  Google+ UIB