Botar al contingut
Escolta

Dra. Balbina Nogales Fernández

Dra. Balbina Nogales Fernández
Professora titular d'universitat
Microbiologia
  • Despatx 27planta baixaGuillem Colom i Casasnovas

Currículum

Currículum breu

Sóc llicenciada en Ciències Biològiques por la Universitat Autònoma de Barcelona (1990), i Doctora en Ciències Biològiques por la mateixa universitat (1996). A la finalització de la meva tesis vaig fer un període de formació postdoctoral a l'estranger entre els anys 1996-2000. Aquest any em vaig incorporar a la UIB, primer com investigadora contractada i posteriorment com investigadora Ramón y Cajal en el Departament de Biologia (2003-2008), Professora Contractada Dra. del programa I3 (2008-2011) y finalment Professora Titular de Microbiologia (des de 2011). Sóc docent a la UIB des del curs 2005-2006 tant en llicenciatura/grau de Biologia com en formació de postgrau (Màster en Microbiologia Avançada i Doctorat en Microbiologia Ambiental i Biomèdica). He codirigit sis tesis doctorals.

La meva activitat investigadora s' emmarca en el camp de la microbiologia ambiental des de la meva tesis doctoral. La tesis es va centrar en l'estudi de relacions antagòniques per microorganismes fototròfics del sofre, amb un caire d'ecofisiologia microbiana. A partir del postdoctorat la meva investigació es va centrar en l'estudi de comunitats microbianes d'ambients contaminats. A la UIB he creat un equip d'investigació amb el Dr. Rafael Bosch, que està integrat en el Grup de Microbiologia. Actualment la nostra investigació es centra en l'estudi de la diversitat bacteriana en ambientes marins contaminats crònicament per hidrocarburs, i en el paper del grup Roseobacter en la degradació d'aquests contaminants. Combinem l'anàlisi global de comunitats microbianes (metagenòmica) amb un anàlisis genòmic, bioquímic i fisiològic (genòmica i proteòmica) d'aïllats degradadors d'hidrocarburs. Durant la meva trajectòria investigadora he participat en 23 projectes o accions de recerca europeus, nacionals o regionals, i he estat investigadora principal de 6 d'ells, així com d'un conveni amb empresa. Els resultats de la meva recerca s'ha publicat en revistes Internacionals (ID ORCID 0000-0001-5769-9500) i han estat presentats en congressos nacionals i internacionals.

Sóc membre de l'Editorial Board de les revistes Environmental Microbiology/Environmental Microbiology Reports i FEMS Microbiology Ecology, així com de diverses societats científiques (Societat Catalana de Biologia, Sociedad Española de Microbiología, Sociedad Española de Biotecnología, Society for Applied Microbiology UK).

Docència

Horari de tutories

Cal concertar cita prèvia amb la professora per a fer una tutoria

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11079 - Treball de Fi de Màster
  • Màster Universitari de Microbiologia Avançada2018-19
  • Màster Universitari en Microbiologia Avançada2021-22
11080 - Pràctiques en Empresa
11081 - Pràctiques en Grup d'Investigació
11082 - Disseny d'Activitats Curriculars de Laboratori
  • Màster Universitari en Microbiologia Avançada2021-22
11088 - Microbiologia Marina
20117 - Pràctiques Integrades de Microbiologia i Genètica
20130 - Fisiologia i Genètica de les Interaccions Planta-Microorganisme
20136 - Microbiologia Aplicada

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Microbiologia (Microbio) Membre

Especialitats

Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB