Patricia Bastida Rodríguez va iniciar la seua carrera acadèmica com a becària predoctoral en la Universitat d'Oviedo (1997-2000) després de concloure els seus estudis de Filologia Anglesa, període en el qual va rebre el Premi Extraordinari de Llicenciatura i el Premi Extraordinari de Doctorat amb una tesi sobre la narrativa de l'escriptora britànica contemporània Michèle Roberts (febrer 2002). El seu camp d'especialització és l'escriptura contemporània d'autoria femenina, amb atenció a qüestions de gènere i identitat en el context anglòfon i, més recentment, (neo)cosmopolitisme i etnicitat en la literatura diaspòrica del segle XXI.
Després d'un breu període com a professora associada LRU en la Universitat d'Oviedo (2001), entre 2002 i 2009 va ser Professora Titular d'Universitat interina en la UIB i des de 2009 és Professora Titular d'Universitat. Ha impartit assignatures de literatura anglòfona a nivell de grau i postgrau, entre elles literatura britànica dels segles XVIII, XIX i XX, dels orígens a Shakespeare i literatura postcolonial, a més d'assignatures sobre escriptura i gènere, camp en el qual es va especialitzar durant la seua etapa predoctoral. Des de 2018 ha estat diversas vegadas professora convidada al Màster Erasmus Mundus en Estudis de les Dones i de Gènere (GEMMA) de la Universitat d'Oviedo.
Posseeix 3 sexennis d'investigació i més de 40 publicacions, entre les quals es troben articles en revistes internacionals d'alt impacte com The Journal of Postcolonial Writing, The European Journal of English Studies, The Journal of Commonwealth Literature, Atlantis o Feminist Theology. Ha publicat dos llibres monogràfics, diversos capítols de llibre, ressenyes i 5 volums coeditats, entre ells Nació, diversitat i gènere. Perspectives crítiques (Anthropos, 2010) i Entre la calma i la inspiració. Diccionari d'autors anglòfons a Balears (Olañeta, 2015).
Ha participat en 11 projectes d'investigació finançats en convocatòries competitives (Ministeri de Ciència i Universitats, d'Economia i Competitivitat, Institut de la Dona, Principat d'Astúries). Actualment és membre del projecte 'World Travelling: Narratives of Solidarity and Coalition in Contemporary Writing and Performance' (PID2021-127052OB-I00, 2022-25). Ha realitzat estades d'investigació en universitats estrangeres (University of Sussex, University of the West of England, of Edinburgh, of York) i és membre dels Grups d'investigació 'BRICCS. British and Comparative Cultural Studies' (UIB) i 'Interseccions: Literatures, cultures i teories contemporànies' (Universitat d'Oviedo), tots dos pertanyents a la Xarxa d'Investigació Temàtica d'Excel·lència LEAP 21+, finançada pel Ministeri, així com col·laboradora en 'Relat de viatges i mite insular: el viatge a les Balears' (UIB).
Ha estat membre del Consell Científic de la revista indexada Atlantis (2013-18) i després Copy Editor (2019-21). És membre de l'Equip de Redacció de Oceánide des de 2012 (Copy Editor des de 2019). És actualment vicepresidenta de SELICUP. Ha participat en l'organització de diversos congressos, la majoria internacionals, a més de ser ponent en una trentena. Ha avaluat manuscrits per a diverses revistes espanyoles i estrangeres i per a la ANEP. Des de la seua creació en 2008, és codirectora de la col·lecció English Studies/Estudis Anglesos (Edicions UIB). Des de 2020 és a més secretària académica del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB.