Botar al contingut
Obert el termini d'admissió per canvi de seu
Del 13 de maig a les 9.30 h al 31 de maig a les 23.59 h de 2024

Dra. Maria del Mar Vanrell Bosch

Dra. Maria del Mar Vanrell Bosch
Professora contractada doctora
Filologia Catalana

Currículum

Currículum breu

Maria del Mar Vanrell és professora contractada doctora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, coordinadora del Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears (GRESIB) i secretària de l'Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE). Des del gener de 2023 també és vocal de la Comissió Acadèmica del programa de Doctorat en Filologia i Filosofia. Es va llicenciar en Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears el 2003 i després va treballar durant dos anys com a professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona i durant dos anys més com a investigadora predoctoral a la mateixa universitat, on va defensar la seva tesi doctoral el 2011. Els dos darrers anys d'investigadora predoctoral els va passar a la Universitat Pompeu Fabra. Del setembre de 2011 al setembre de 2013 va treballar com a investigadora postdoctoral Aliança A4 a la Universidad Autónoma de Madrid. Després d'aquest període i fins al setembre de 2016, treballà com a investigadora postdoctoral/instructora a l'Institut für Romanische Philologie de la Freie Universität Berlin.
La seva activitat de recerca se centra en l'estudi de la variació, el canvi i el contacte lingüístics, amb un interès especial en llengües o varietats poc explorades, com ara el català de l'Alguer i el sard; les interfícies gramaticals prosòdia-pragmàtica i prosòdia-sintaxi; l'adquisició com a primera i segona llengua d'aquestes interfícies, i la percepció i el processament del llenguatge. Durant els darrers anys, Vanrell també ha dedicat part de la seva recerca a la descripció de la situació sociolingüística de les Illes Balears, amb una atenció especial al camp de les actituds i les ideologies lingüístiques, la dimensió social de la variació lingüística i l'impacte del turisme en el processos de revitalització lingüística del català. La seva trajectòria científica inclou més de 100 publicacions. Ha estat convidada a impartir conferències en seminaris de diferents institucions i també ha presentat més de 100 comunicacions en congressos nacionals i internacionals. El 2010 Maria del Mar Vanrell va rebre el premi al Best Student Paper a l'Speech Prosody 2010 (Chicago, EUA) i el 2015 el premi extraordinari de doctorat (programa de doctorat: Ciència Cognitiva i Llenguatge, curs 2010-2011, Universitat Autònoma de Barcelona). Té reconeguts tres quinquennis de docència i dos sexennis de recerca. Vanrell també ha estat revisora per a múltiples revistes i editorials internacionals, congressos i organismes de recerca. Ha dirigit recerca de grau i de màster, ha estat membre de la comissió de 5 tesis i, actualment, codirigeix dues tesis doctorals.
Ha participat de manera ininterrompuda des del 2009 en projectes finançats pel Plan Nacional de Investigación i institucions europees com la British Academy of Sciences. Darrerament, Vanrell ha estat la coordinadora de l'estudi Actituds i usos lingüístics dels joves de les Illes Balears (AULIJOVIB), finançat per la Direcció General de Política Lingüística (Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears).

Docència

Horari de tutories

Cal concertar cita prèvia amb la professora per a fer una tutoria

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11514 - Pragmàtica, Discurs i Llengua Oral
  • Màster Universitari de Llengua i Literatura Catalanes: Coneixement i Anàlisi Crítica del Patrimoni Immaterial2018-19
11515 - La Variació Dialectal Catalana entesa com a Patrimoni
  • Màster Universitari de Llengua i Literatura Catalanes: Coneixement i Anàlisi Crítica del Patrimoni Immaterial2019-20
11782 - Competència Lingüística: Bases Teòriques i Mètodes d'Investigació
  • Màster Universitari en Competència Lingüística i Literària: Investigació i Ensenyament2020-21, 2021-22, 2022-23
11796 - Sociolingüística i Pragmàtica del Català
  • Màster Universitari en Competència Lingüística i Literària: Investigació i Ensenyament2020-21, 2021-22
11804 - Treball de Fi de Màster
  • Màster Universitari en Competència Lingüística i Literària: Investigació i Ensenyament2020-21, 2022-23
20709 - Llengua Normativa II: les Unitats
  • Grau de Llengua i Literatura Catalanes2021-22
20717 - Gramàtica Descriptiva del Català: Morfologia i Lexicologia
20718 - Variació Lingüística
20726 - Treball de Fi de Grau de Llengua i Literatura Catalanes
20750 - Ensenyament del Català com a L2
22112 - Lectura i Escriptura Inicials
22126 - Pràctiques I d'Educació Primària
  • Grau d'Educació Primària2018-19
22131 - Habilitats Lingüístiques per a l'E.P.: Ensenyament-Aprenentatge de la LL.C.
  • Grau d'Educació Primària2018-19
22132 - Treball de Fi de Grau d'Educació Primària

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Biolingüística Membre
Grup de recerca en anàlisi lingüística (GRALing) Col·laboradora
Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears (GRESIB) Investigadora principal
Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB
Escolta