Botar al contingut

Dra. Caterina Valriu Llinàs

Dra. Caterina Valriu Llinàs
Catedràtica d'universitat
Filologia Catalana
  • Despatx CB07segon pisRamon Llull

Currículum

Currículum breu

Des del 1990 la meva recerca en desenvolupa en dos ámbits; l'estudi de la literatura popular tradicional i la literatura infantil i juvenil. Una tercera via és la confluència dels dos temes, aquesta va ser l'objecte de la meva tesi doctoral.

Sobre literatura popular tradicional he publicat un llibre que recull els meus principals articles d'etnopoètica (Paraula Viva, articles sobre literatura oral), tres llibres sobre personatges cabdals del llegendari popular català (El rei Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda, Sant Vicenç Ferrer: història, llegenda i devoció i El Comte Mal: entre la història i la llegenda) els tres amb la col·laboració de Tomàs Vibot i un llibre sobre costumari festiu titulat El Carnaval a Mallorca. A més, nombrosos articles acadèmics, capítols de llibres i comunicacions a congresos publicades en llibres d'actes. Actualment treball en un projecte I+D, liderat per la URV, sobre terminologia i gèneres del folklore (2019-2022), que és la continuació de l'iniciat el 2006-2010, titulat Bibliofolk i que ha tingut continuitat en altres tres projectes reconeguts pel Ministeri. La base de dades generada per aquests projectes és accesible on line: http://bibliofolk.arxiudefolklore.cat/session/new

Sobre literatura infantil i juvenil cal destacar quatre llibres. El primer, Història de la literatura infantil i juvenil catalana, reeditat diverses vegades, és el llibre de referència sobre aquesta temàtica. Influències de la literatura popular en la literatura infantil és fruit de la tesi doctoral, el titulat Imaginari Compartit recull quaranta articles meus d'aquesta temàtica i el més més recent -publicat amb Gemma Lluch de la UV- és La literatura per a infants i joves en català. Anàlisi, gèneres i historia (2013). He treballat en un projecte I+D sobre el tractament del tema de la Guerra Civil en la literatura juvenil española i europea, els resultats del qual s'han publicat en el llibre The Representations of the Spanish Civil War in European Children's Literature (1975-2008). El 2011 vaig rebre el X Premi Aurora Díaz-Plaja de recerca en literatura infantil i juvenil, otorgat per un jurat d'experts.

He dirigit dues tesis doctorals sobre etnopoètica i en dirigesc tres que estan en curs d'elaboració. Actualment treball en una edició crítica del corpus de rondalles i llegendes d'Antoni M. Penya i l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria.

Entre els meus articles publicats des del 2016 ençà, podem destacar:

'Les Rondalles sobre els mesos de gener, febrer, març i abril a la tradició catalana' Estudis Romànics núm. 38 (pp. 111-127) ICDS (2016 10)

'El Folklore en las Baleares, una aproximación històrica' Boletín de Literatura Oral núm 7 (1) (vol. ext.) Universidad de Jaén; 2017(ICDS 2017 9,3)

'L'Aplec de Rondaies Mallorquines d'en Jordi des Racó al segle XXI: reformulacions, recreacions i reutilitzacions' a Estudis de Literatura Oral Popular / Studies in Oral Folk Literature (ELOP) núm. 7 pp. 117-124; 2018 (ICDS 5,8)

'Les llegendes sobre la Passió de Jesús a la tradició catalana' Del manuscrit a la paraula digital/ From manuscript to Digital Word, Benjamins Publishing Company (pp. 317-330).

'The first four decades of the twentieth century (1901-1940): Folklore archiving and the great projects' in A History of Catalan Folk Literature, John Benjamins Publishing Company (IVITRA Research in Linguistics and Literature 21), Amsterdam/ Philadelphia (pp 105-122)

'The resumption and renewal of folklore studies' a A History of Catalan Folk Literature, John Benjamins Publishing Company (IVITRA Research in Linguistics and Literature 21), Amsterdam/ Philadelphia (pp 105-122)

www.valriu.com

Docència

Horari de tutories

Cal concertar cita prèvia amb la professora per a fer una tutoria

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11518 - Literatura Oral Popular Catalana
  • Màster Universitari de Llengua i Literatura Catalanes: Coneixement i Anàlisi Crítica del Patrimoni Immaterial2019-20
11793 - Literatura i Entorn Cultural: Interaccions i Aplicacions Educatives
11802 - Literatura Oral i Ensenyament
11804 - Treball de Fi de Màster
  • Màster Universitari en Competència Lingüística i Literària: Investigació i Ensenyament2020-21, 2022-23
20720 - Etnopoètica Catalana
20726 - Treball de Fi de Grau de Llengua i Literatura Catalanes
22129 - Pràctiques II d'Educació Primària
22132 - Treball de Fi de Grau d'Educació Primària

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB) Investigadora principal

Especialitats

Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB
Escolta