Botar al contingut
Escoltar
 

Dra. Francisca Serra Vich

personal.uib.cat/francisca.serra
Dra. Francisca Serra Vich
Catedràtica d'universitat
Nutrició i Bromatologia
  • Despatx Q009Planta baixaMateu Orfila i Rotger

    Dra. Francisca Serra Vich

    personal.uib.cat/francisca.serra

    Currículum

    Currículum breu

    Catedràtica d'Universitat de Nutrició i Bromatologia (gener 2011), imparteix classes a la Universitat de les Illes Balears (UIB) des de 1990. Va iniciar la seva trajectòria com CEU de Bioquímica i Biologia Molecular (1990-1998) i des de 1998 de Nutrició i Bromatologia; va ser acreditada en el cos de catedràtics al maig de 2009. És llicenciada amb grau en Ciències Biològiques per la UIB el 1985 (Premi extraordinari de Llicenciatura) i Doctora en Ciències Biològiques (UIB) el 1989. Ha estat directora de el Servei d'R + D de la UIB (1993-96) i Experta Nacional a la Comissió Europea (1997-2000) a la Direcció General de Ciència, Investigació i Desenvolupament (Brussel·les) participant en tasques de cooperació científica internacional en l'àmbit de la Nutrició i Ciències dels aliments. Forma part del grup de la UIB promotor de la spin-off de base tecnològica Alimentómica SL i ocupa el càrrec de directora de R+D.

    La seva línia de recerca se centra en l'estudi de les bases moleculars de l'obesitat, la regulació de l'pes corporal per nutrients, la interacció gens- nutrients (nutrigenòmica) i l'impacte de la dieta perinatal (Epigenètica) sobre la susceptibilitat a l'obesitat en edat adulta. Treballa en l'estudi de variants gèniques que afecten el risc d'obesitat i en la seva modulació per bioactius (Nutrigenètica). És del seu interès la caracterització d'aliments funcionals, rics en ingredients que podrien contribuir a contrarestar l'obesitat i, en particular, optimitzats per genotips específics.

    La Dra. Serra coordina les activitats a desenvolupar per Alimentómica en el projecte H2020-Preventomics i en el projecte Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d'Aliments Intel·ligents (SMARTFOODS); és Co-IP del projecte miARN-milk, PI17 / 01614 titulat Anàlisi dels efectes dels miARNs aportats per la llet materna en la programació metabòlica de l'obesitat i malalties associades a la descendència; és membre fundador de l'Ciber (Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa) Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn, CB06 / 03) de l'Institut de Salut Carlos III i de la Xarxa Europea d'Excel·lència en Nutrigenòmica (NuGO). És membre de l'equip líder que ha desenvolupat el projecte europeu 'BIOCLAIMS', amb l'objectiu d'identificar nous biomarcadors nutrigenómics per sustentar declaracions de propietats saludables en els aliments i caracteritzar biomarcadors robustos per detectar alteracions metabòliques primerenques relacionades amb l'obesitat. És de destacar la seva participació en els següents projectes: SALUX (Xarxa europea per al seguiment de la reformulació dels aliments. Identificació i intercanvi de bones pràctiques entre pimes i consumidors), finançat pel Programa de Salut de la UE; Diabat (Reclutament i activació dels adipòcits marrons com a tractament preventiu i curatiu per a la diabetis tipus 2) (FP7-HEALTH-2011) per desenvolupar estratègies preventives per a la diabetis; i EPIMILK (AGL2012-33692) per identificar i desenvolupar noves estratègies nutricionals i aliments per a la prevenció de l'obesitat basats en la intervenció alimentària-nutricional en l'etapa lactant.

    És coautora i editora de llibres relacionats amb aliments funcionals (fitosterols, aliments funcionals, nutrigenòmica de l'obesitat) i és també autora d'articles publicats a: Nutrients, International Journal of Obesity, Brain Research, Journal of Biological Chemistry, FEBS Letter, European Journal of Cell Biology, PlosOne, etc.

    Docència

    Horari de tutories

    Cal concertar cita prèvia amb la professora per a fer una tutoria

    Assignatures on imparteix docència. Any acadèmic 2020-21

    Assignatures on el professor imparteix docència
    Assignatura Pla/campus on la imparteix
    21532 - Alimentació i Salut: Bases Moleculars i Aplicacions
    21500 - Bioquímica
    10277 - Mètodes i Tècniques de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
    11257 - Seguretat, Eficàcia i Aspectes Normatius dels Aliments

    Docència dels 5 anys anteriors

    Assignatura Estudi on la va impartir
    10277 - Mètodes i Tècniques de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
    11257 - Seguretat, Eficàcia i Aspectes Normatius dels Aliments
    21500 - Bioquímica
    21524 - Treball de Fi de Grau de Bioquímica
    21532 - Alimentació i Salut: Bases Moleculars i Aplicacions

    Recerca

    Grups de recerca

    Grup Tipus de participació
    Nutrigenòmica i Obesitat (NUO) Membre
    Google+ UIB