Botar al contingut

Dr. Guillem Xavier Pons Buades

Dr. Guillem Xavier Pons Buades
Professor titular d'universitat
Geografia Física
  • Despatx 6primer pisBeatriu de Pinós

Currículum

Currículum breu

Dr. en Biologia per la Universitat de les Illes Balears, Professor Titular d'Universitat del Departament de Geografia (àrea de coneixement Geografia Física).

Les línies de recerca que actualment desenvolupa estan relacionades amb la Gestió i Planificació d'Espais Naturals, la Biogeografia actual i històrica (assignatures que imparteix al grau de geografia), la geomorfologia i la taxonomia de diferents grups zoològics, paleontologia d'invertebrats i bioespeleologia. També està vinculat a grups de recerca que treballen en temes relacionats amb la història de la ciència. Ha publicat més de 300 treballs de recerca, entre llibres, articles, capítols de llibres, comunicacions a congressos o com a editor científic. Entre les revistes científiques internacionals en què ha publicat cal destacar: Journal of Coastal Reseach, Journal of Biogeography, Ecography, Acta Oecologica, Z. fur Geomorphology, Fisheries Research, Geo-Marine Letters, Ocean & Coastal Management, Quaternary International, entre d'altres .

Ha dirigit durant més d'una dècada un grup de recerca competitiu reconegut per la UIB i la comunitat autònoma, que compta amb geòlegs, biòlegs, geògrafs i un arqueòleg), BIOGEOMED que intenta dilucidar processos de formació de les Illes Balears i la dinàmica externa de la conca Mediterrània així com la seva biogeografia. Actualment és dins de grup de recerca GIST (Sostenibilitat i Territori).

Compte amb tres trams de recerca reconeguts. Ha dirigit tres tesis doctorals i més de 40 Treballs Final de Màster a diferents universitats.

Actualment és investigador principal (juntament amb el Dr. M. Blàzquez) del projecte de recerca del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i Agència Estatal de Recerca finançat amb fons FEDER 'Overtourism in Spanish Coastal Destinations. Tourism Degrowth Strategies' (RTI2018-094844-B-C31); i IP del projecte Evolució de la línia de costa de les platges de Menorca (1956-2021) Institut Menorquí d'Estudis (IME).

Ha actuat com a avaluador de diferents revistes científiques: Journal of Coastal Reseach, International Journal of Marine Science, Science of The Total Environment, Scripta Nova, Journal of Ecology, Ocean & Coastal Management, Orsis (Barcelona), Butlletí de l'AGE, Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona), Butlletí de la Societat d'Història Natural de les Balears (Palma de Mallorca), Endins (Palma de Mallorca), Bolletí de Geografia Aplicada (Palma de Mallorca), Anuari Ornitològic de les Balears (Palma de Mallorca), Territoris (Palma de Mallorca), Butlletí de la Societat Català de Lepidopterologia (Barcelona), Butlletí dels Parcs i Espais Naturals de les Illes Balears (Palma de Mallorca).

Actualment és membre del comitè editorial de revistes científiques: com a editor (des de 1995--) del Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears (Palma de Mallorca), Endins (Palma de Mallorca) (des de 1997--) , Anuari Ornitològic de les Balears (Palma de Mallorca) (des de 1999--), Territoris (Departament de Ciències de la Terra UIB, Palma de Mallorca) (des de 2002--). Editor de 'Les Aus del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera (Illes Balears, Espanya)' (MMA-GOB), de cinc edicions de les 'Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears' celebrades a Palma de Mallorca (2001 ), Palma de Mallorca i Maó -2003), Palma, Maó, Eivissa (2008, 2013 i 2018). Autor o editor de 20 llibres o monografies científiques. President del comitè organitzador del congrés nacional de Geomorfologia Litoral (2007).

Pertany a les Societats Científiques: Associació Espanyola de Geografia (AGE), Societat d'Història Natural de les Balears (SHNB) (membre de la junta directiva) (Palma de Mallorca), Societat Entomològica Aragonesa (SEA) (Saragossa), Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller (MBCNS), Societat Espanyola de Geomorfologia (SEG), Societat Catalana de Malacologia (SCM).

Ha obtingut el Premi Jaume I de l'Institut d'Estudis Catalans (1996) a la categoria del millor treball o tesi doctoral per 'Fauna endèmica de les Illes Balears' dels països de parla catalana.

És membre de les Juntes Rectores del Parc Natural de sa Dragonera (Mallorca) i del Parc Natural de Mondragó (nomenat per la Conselleria de Medi Ambient com a membre expert en temas de conservació), membre del Consell Assessor de flora i fauna (Govern de les Illes Balears), del plenari de l'Institut d'Estudis Baleàrics (Govern de les Illes Balears), cap de la secció de Ciències Naturals de l'IME, president de la Junta de Personal Docent i Investigador de la UIB i president de la junta rectora del Parc Natural de es Trenc-Salobrar.

Docència

Horari de tutories

Cal concertar cita prèvia amb el professor per a fer una tutoria

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
21123 - Biogeografia
21131 - Anàlisi Geogràfica Integrada
21132 - Treball de Fi de Grau de Geografia
21139 - Gestió i Planificació d'Espais Naturals

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
BIODIVERSITAT BALEAR Col·laborador
Geografies Crítiques de la Urbanització, Sostenibilitat i Turistificació Membre
Facebook de la UIB Bluesky de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB
Google+ UIB
Escolta