Botar al contingut

Dra. Emilia Amengual Cladera

Dra. Emilia Amengual Cladera
Professora Permanent laboral
Bioquímica i Biologia Molecular
  • Despatx becarissegon pisGuillem Colom i Casasnovas
  • Despatx 23segon pisGuillem Colom i Casasnovas

Currículum

Currículum breu

Llicenciada en Biologia i Bioquímica per la Universitat de les Illes Balears (UIB, 2005) i Màster en Gestió Avançada i Direcció de Projectes (2017). El 2006 em vaig incorporar al Grup de Metabolisme Energètic i Nutrició (GMEIN) de la mateixa universitat amb un contracte anual de tècnic de recerca que em va permetre iniciar-me en aquest camp. A continuació, vaig gaudir d'un contracte de tècnic superior dins del CiberObn, del qual formava part el grup GMEIN i finalment, el 2007, vaig aconseguir una beca predoctoral de la Conselleria de les Illes Balears per desenvolupar els meus estudis de doctorat al grup GMEIN, amb el qual havia estat col·laborant des de 2006. Durant aquest període em vaig especialitzar en el dimorfisme sexual existent en la funció i biogènesi mitocondrials i en la resistència a la insulina desenvolupada en teixit adipós blanc de rata en resposta a una situació d'obesitat.

Un cop finalitzat el doctorat em vaig incorporar al món laboral en el camp de l'Auditoria i Higiene Alimentària a l'empresa Saniconsult S.L. del grup hospitalari Juaneda (2013-2016). Finalitzat aquest període, em vaig reincorporar al món de la recerca amb un contracte com a investigadora postdoctoral al grup Genòmica de la Salut de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa-HUSE), dirigit pel Dr. Damián Heine, genetista del servei de Diagnòstic Genètic de l'Hospital Universitari Son Espases (HUSE). Durant aquesta etapa postdoctoral (2016-2022), se'm va proposar posar en marxa una nova línia de recerca centrada en l'estudi de les bases genètiques i moleculars de les cardiopaties congènites. Per a això, vaig realitzar una estada formativa postdoctoral a l'Instituto di Genetica e Biofisica Adriano Buzzati Traverso, Nàpols, amb el grup del Dr. Antonio Baldini, referent en aquest camp. Durant aquesta estada em vaig especialitzar en tècniques de fenotipatge i estudi histològic de cardiopaties congènites en embrions de rata de 10 i 18 dies de gestació. En aquests moments estem immersos en la publicació dels resultats dels estudis òmics derivats dels experiments amb animals. D'altra banda, durant la meva estada a l'IdISBa, vaig poder participar en estudis de recerca en genètica humana derivats de l'activitat del servei de genètica de l'hospital, que ja han generat diverses publicacions d'alt impacte.

A més, he estat professora associada del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears (UIB) des de 2016 i el 2022 vaig aconseguir reincorporar-me a la plantilla estable de la UIB en aconseguir una plaça de Professora Ajuda Doctora. En aquell moment em vaig reincorporar al grup GMEIN i vaig reprendre la recerca pròpia del grup. Actualment, sóc Professora Permanent Laboral i durant tots aquests anys he acumulat més de 1000 hores de docència impartint classe als graus de Biologia (Bioquímica i Pràctiques Integrades), Bioquímica (Integració Metabòlica de Teixits, Laboratori General, Bioquímica Analítica i Clínica, Bioquímica Industrial), Medicina (Bioquímica i Biologia Molecular II) i Infermeria (Bioquímica i Nutrició). També he impartit classe de Màster al Màster Universitari d'Investigació Biomèdica, el Màster Universitari en Nutrició i Alimentació Humana i el Màster en Reproducció Assistida i Genètica Clínica de la UIB. Tinc un total de 13 publicacions científiques en revistes indexades i he participat en un total de 17 projectes de recerca concedits en convocatòries competitives nacionals i autonòmiques.

Docència

Horari de tutories

Cal concertar cita prèvia amb la professora per a fer una tutoria

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11735 - Alteracions Metabòliques Associades a la Obesitat i a la Diabetis
  • Màster Universitari en Investigació Biomèdica2022-23
20112 - Pràctiques Integrades de Biologia Molecular i Cel·lular
20148 - Bioquímica
21501 - Laboratori General de Bioquímica
21514 - Integració Metabòlica i Bioquímica dels Teixits
21520 - Bioquímica Analítica i Clínica
23005 - Bioquímica i Biologia Molecular II

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Metabolisme energètic i nutrició (GMEIN) Membre
Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB
Escolta