Botar al contingut

Dr. Juan José Bermúdez de Castro Acaso

Currículum

Currículum breu

El Dr. Juanjo Bermúdez de Castro és professor permanent laboral de la Universitat de les Illes Balears i director de la Companyia de Teatre de la UIB. Imparteix assignatures de literatura, cinema i cultura nord-americana moderna i contemporània tant al grau d'Estudis Anglesos com al Màster de Llengües i Literatures Modernes de la UIB, història dels moviments socials, feminismes, la lluita del col·lectiu LGTBIQA+ i la lluita pels drets civils al Màster d'Investigació i Intervenció Socioeducativa de la UIB, didàctica i noves metodologies de l'aprenentatge de l'anglès a la Facultat d'Educació, així com història, teoria i pràctica del teatre a la companyia teatral que dirigeix. Després de cursar estudis en Ciències Matemàtiques, Art Dramàtic, Filologia Anglesa i Filologia Hispànica, va completar el Màster en Literatura Europea a la Univ. Autònoma de Madrid, el Màster en Didàctica de la Llengua Anglesa a la Univ. Complutense de Madrid, i el Màster en American Studies al Departament d'Antropologia i Gènere de New York University (NYU), després de realitzar també una estada de recerca a la Royal Holloway University of London (RHUL). Va treballar com a editor de la revista literària de Princeton Univ. i com a director de la Companyia de Teatre de l'Institut Cervantes de Nova York. Ha impartit classes a la Fac. de Belles Arts de la Univ. Complutense de Madrid, així com als Departaments d'Anglès a la Univ. Autònoma de Madrid i de Lingüística a la Univ. Politècnica de Madrid.

És autor de diversos llibres, entre els quals es destaquen Rewriting Terror: The 9/11 Terrorists in American Fiction (Univ. d'Alcalá, Institut Franklin, 2012), El asesinato de John F. Kennedy: La construcción mediática y cultural de un mito (2013), coautor i editor de Arte y Terrorismo: De la transgresión y sus mecanismos discursivos (Univ. Complutense, 2014), coautor de The Alphabet Travel Guide (2019), així com autor de l'estudi recent Vides de Barri : Nou Teatre Documental Universitari (UIB, 2021) Els seus articles s'han publicat a prestigioses revistes internacionals com Research in Drama Education, la revista del Centre d'investigacions històriques vinculat a l'École des Hautes Études a Sciences Socials (EHESS) de París, o el Journal of Contemporary Literature (JCL) de la Univ. d'Allahabad, Índia. Així mateix, ha impartit conferències en reconegudes universitats com Columbia, NYU, o la Univ. Aristòtil de Tessalònica.

Membre dels projectes finançats de recerca nacional EDU2017-84750-R 'Rehabitar el barri: Processos de transformació i empoderament entre universitat-escola-societat a través de pràctiques artístiques', i regional GV/2019/134 'Poètiques de l'activisme: interseccionalitats culturals i literàries en llengua anglesa al món contemporani', actualment és Co-IP del projecte finançat d'investigació nacional PID2022-137873NA-I00 'Shakespeare, art i activisme al segle XXI (SHAKE-21!).

Els seus interessos investigadors són molt diversos: les pràctiques artístiques com a motor per al canvi social i l'apoderament ciutadà; didàctica de la diversitat; el teatre, la literatura i el cinema de minories; el cinema LGTBIQ+ i la teoria queer; el teatre dels oprimits; drets LGTBIQ+, feminismes i la lluita pels drets civils als EUA; els moviments socials actuals i el paper de l'art a tots; la representació de la violència política a la ficció i l'activisme a través de l'art contemporani; la reescriptura 'ideològica' de la història a través de la literatura, el cinema, les sèries de TV i els còmics.

També és autor de relats curts, dramaturg, dibuixant de còmics, i és a punt de publicar la seva primera novel·la.

Docència

Horari de tutories

Hores de tutoria del professor
Data d'inici Data de fi Dia Hora d'inici Hora de fi Lloc
10/02/2025 16/06/2025 dimecres 13.00 15.00 RL BE-13 (con cita previa por correo electrónico)

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11146 - The American Way(s) of Life. Cultures i Literatures dels EEUU al segle XXI
  • Màster Universitari de Llengües i Literatures Modernes2019-20
  • Màster Universitari en Llengües i Literatures Modernes2020-21, 2021-22, 2022-23
11902 - Feminismes, Drets LGTBIQ+ i Drets Civils
  • Màster Universitari en Investigació i Intervenció Psicoeducativa2022-23, 2023-24
11904 - Pràctiques Externes
  • Màster Universitari en Investigació i Intervenció Psicoeducativa2023-24
11905 - Treball Final de Màster
  • Màster Universitari en Investigació i Intervenció Psicoeducativa2023-24
21821 - Literatures of The United States of America
  • Grau d'Estudis Anglesos2023-24
  • Grau de Llengua i Literatura Catalanes2023-24
21829 - Treball de Fi de Grau d'Estudis Anglesos
22109 - Llengua Anglesa i la seva Didàctica I
22132 - Treball de Fi de Grau d'Educació Primària
22168 - Pràctiques de Menció: Llengua Estrangera (anglès)
  • Grau d'Educació Primària2019-20

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Grup de Recerca en Art i Educació (GRAiE) Membre
Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB
Escolta