Biologia Cel·lular del Càncer (BIOCANCER)

Resum de l'activitat de recerca

La nostra activitat de recerca s'adreça a millorar el coneixement de les bases moleculars del càncer, estudiant els mecanismes que controlen processos com la proliferació cel·lular, la transformació i l'apoptosi, entre d'altres.

En línies generals, la recerca del nostre grup pot subdividir-se en recerca bàsica i recerca oncològica translacional:

RECERCA BÀSICA

Les nostres línies de recerca bàsica representen la continuació del treball engegat durant les nostres estades postdoctorals a Londres, i compten amb el suport i la col·laboració dels contactes internacionals que es mencionen a la nostra web. Aquests línies són:

1. Paper dels factors de transcripció FoxO en la proliferació i transformació cel·lular

L'activació constitutiva de la vía PI3K facilita l'oncogènesi mitjançant dos mecanismes diferents: per una banda promou la progressió en el cicle cel.lular, i per l'altra confereix resistència als senyals apoptòtics que normalment eviten el creixement cel.lular incontrolat. La rellevància d'aquesta via en oncogènesi es confirma per l'elevada freqüència de mutacions descrites ens els seus diferents nivells. Exemples notoris d'això són la inactivació del supressor tumoral PTEN, regulador negatiu de la vía PI3K, i la freqüent amplificació i activació de PKB en una gran varietat de tumors humans. En concordància amb el seu paper d'efectors negatius de la senyalització per PI3K/PKB, la sobre-expressió dels factors FoxO antagonitza els efectes proliferatius de la senyalització per PI3K/PKB, com hem demostrat en fibroblastes de ratolí (NIH3T3 i MEFs) i en cèl.lules de carcinoma colorectal (DLD1) (Schmidt et al, 2002).

En definitiva, els factors FoxO, com a reguladors negatius de la senyalització per PI3K/PKB, poden jugar un paper antiproliferatiu i protector molt rellevant front la tumorigènesi induïda per diferents oncogens. Es per això que ens proposem estudiar els nivells d'expressió, l'estat de fosforilació i l'activitat dels principals elements de la via PI3K/FoxO en cèl.lules de diferents tipus de tumors, com ara carcinoma colorectal, per tal de correlacionar els resultats amb paràmetres com els índexs de proliferació i supervivència, la motilitat i la capacitat d'invasió d'aquestes cèl.lules.

2. Paper de les proteïnes Rnd en la proliferació i transformació cel·lular

Les proteïnes Rnd, de les que RhoE/Rnd3 és la més estudiada, són proteïnes de la familia Rho, que al seu torn són membres de la superfamília Ras de GTPases. RhoE, juntament amb Rnd1 i Rnd2, constitueixen una subfamília a dins les proteïnes Rho, amb característiques biològiques que les fan especialment interessants. D'entrada, mentre que la resta de GTPases ciclen entre un estat actiu (unides a GTP) i un estat inactiu (unides a GDP), les proteïnes Rnd estan constitutivament unides a GTP, pel que es considera que són sempre actives, o millor dit, que la seva activitat es regula per altres mecanismes, com ara la fosforilació (Riento et al, 2005). Per altra banda, de forma característica a les proteïnes Rho, les proteïnes Rnd regulen el citoesquelet d'actina i la motilitat cel·lular (Villalonga et al, 2004), encara que de forma antagònica a Rho: mentre que Rho indueix la contractilitat del citoesquelet generant les anomenades "fibres de estrés" i potenciant les adhesions focals, RhoE promou la dissociació d'aquestes estructures, resultant en una major taxa de motilitat cel·lular en cèl·lules epitelials (Riento et al, 2005).