Nivell de la mar i Clima
Resum de l'activitat de recerca
El grup de Nivell del Mar i Clima
El cor del grup de Nivell del Mar i Clima el formen membres del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB, http://dfs.uib.es/), investigadors del Departament d'Oceanografia i Canvi Global de l'IMEDEA (http://imedea.uib-csic.es/department.php?d=29&lang=en) i investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO, http://www.ieo.es/baleares). Concretament, el nucli permanent de l'equip està format pels Drs: Damià. Gomis (Catedràtic de la UIB i IP del grup), Sebastià Monserrat (Catedràtic de la UIB), Marta Marcos (Professora Contractada Doctora de la UIB) i Gabriel Jordà (Investigador de l'IEO). Els membres no permanents del grup són actualment: els Drs. Javier Soto-Navarro i Àngel Amores (investigadors posdoctorals), i Alejandra Rodríguez i Miguel Agulles (Investigadors predoctorals). L'equip també inclou investigadors col·laboradors de fora de la UIB; la llista completa es pot veure a: http://www.uib.eu/en/research/groups/grup/NIVELLMA/equip/index.html.
Resum de l'activitat de recerca
1. Variabilitat del nivell del mar a llarg termini (de interanual a interdecadal) i clima marí. Els principals objectius d'aquesta línia són:
1a) Comprendre la variabilitat de llarg termini del nivell del mar, especialment a la Mediterrània. Es presta especial atenció a explicar la variabilitat observada en funció dels diferents processos que contribueixen al nivell del mar (component atmosfèric, component estèric i component de massa).
1b) Obtenció i anàlisi d'escenaris regionals de clima marí per al segle XXI. Les variables projectades són la temperatura, la salinitat, els corrents, el nivell del mar i les ones. La investigació no només es centra en projectar canvis en els valors mitjans, sinó també en la distribució dels extrems.
1c) Estudi de diferents impactes del canvi climàtic sobre el medi marí, per exemple, l'impacte de l'augment del nivell del mar i els canvis d'onatge a costes baixes (p.e. platges) i sobre les infraestructures costaneres; l'impacte de les onades de calor marines sobre les praderies de posidònia i sobre les poblacions de peixos demersals.
2. Oscil·lacions de nivell del mar d'alta freqüència: els meteotsunamis o els tsunamis meteorològics són ones oceàniques en la banda de freqüències dels tsunamis. Aquestes ones destructives no estan relacionades amb cap activitat sísmica, explosions volcàniques, esllavissades de terrenys submarins o impactes de meteorits, sinó per ones de gravetat atmosfèriques, pas de fronts atmosfèrics, ciclons tropicals i, en general, qualsevol fenomen que comporti una variació brusca de la pressió atmosfèrica. L'objectiu principal d'aquesta línia és millorar el coneixement sobre els mecanismes de generació i propagació dels meteotsunamis, i sobre la seva l'amplificació quan s'acosten a la costa.
3. Dinàmica oceànica: diagnosi de processos físics i la seva relació amb processos biològics. L'equip té experiència en l'anàlisi espacial objectiva aplicada a la diagnosi de la dinàmica de mesoescala, en particular sobre la relació entre aquesta i els processos biogeoquímics.
Projecció internacional de l'equip investigador
L'equip d'investigació sobre el nivell del mar i el clima és una referència a nivell nacional i internacional, especialment pel que fa al nivell del mar i als estudis de clima mediterrani. Els registres que admeten aquesta declaració (detallats en altres seccions d'aquest document) són:
· La participació en molts de projectes internacionals.
· La participació en diversos comitès de direcció i equips científics internacionals.
· La co-autoria internacional de les publicacions de l'equip.
· La participació activa en congressos internacionals.