Resum de l'activitat de recerca

Els antecedents del grup es remunten al projecte d'investigació Aproximacions racionals a la teoria de la justícia en el món actual, dirigit des de 1993 per Albert Saoner, i a les successives investigacions i els projectes desenvolupats en continuïtat amb aquell, dirigits per Alberto Saoner, i després per Bernat Riutort, des de 1999, al voltant de La justícia i les transformacions socials en la crisis del Estat de Benestar; i la Globalització, la legitimitat democràtica i la sostenibilitat.

En la línia d'aquell moment cabdal en el desenvolupament de la filosofia pràctica -moral, política i social- a Espanya i de les relacions amb Iberoamèrica, el grup participà regularment en les activitats del col·lectiu d'investigadors espanyols i llatinoamericans articulats al voltant de l'Associació Iberoamericana de Filosofia Política i de la Revista Internacional de Filosofia Política, i en gran mesura va desenvolupar les seves relacions internacionals, docents i d'investigació en l'àmbit sud-americà, i en particular argentí. Un dels fruits d'aquest treball va ser la creació del Seminari Permanent en Anàlisis Social i Polític Iberoamericà de la UIB, on durant la primera dècada d'aquest segle XXI ens van acompanyar destacats intel·lectuals de les millors universitats i instituts de recerca d'àmbit llatinoamericà.

Les investigacions dutes a terme desde el canvi de segle enfoquen els problemes que per a la legitimació democràtica plantegen els canvis en les concepcions de la política i d'allò polític en l'era de la globalització: el canvi ecològic global, les conseqüències de la modernitat complexa, les transformacions de la societat del treball i els canvis dels règims de benestar. En aquells moments, la idea de ciutadania -en les seves diferents dimensions cultural, social, política i ecològica- articula la investigació en marxa, plasmada, entre d'altres, en el llibre Indagaciones sobre la ciudadanía (2007).

Més recentment, la nostra recerca ha reforçat, d'una banda, l'eix de gènere i estudis feministes, especialment arrel de la participació en el projecte de recerca La Europa de les dones. Construcció Política i Noves formes de Ciutadania (FFI2012-33557, 2013-2015), dirigit per Maria Xosé Agra. D'una altra banda, hem posat l'atenció en el ventall de noves formes d'articulació política democràtica, tractades en el projecte Esfera Pública i Subjectes Emergents (FFI2016-75603-R, 2016-2020), dirigit per Joaquín Valdivielso i Bernat Riutort, i en l'actualitat Reproducción biológica, reproducción social y esfera pública (PID2020-115079RB-I00, 2021-2025), dirigit per Lucrecia Burges i J. Valdivielso.

En l'actualitat, el Seminari de Filosofia Pràctica, en l'estela del Seminari d'Anàlisi Política i Social i del Seminari Permanent en Anàlisi social i polític iberoamericà, dels que és continuador, és el principal espai de difusió i discussió per al públic en general.