Nutrició comunitària i estrés oxidatiu (NUCOX)

Publicacions en revistes

  • Sureda, A., Box, A., Deudero, S., Pons, A., "Reciprocal effects of caulerpenyne and intense herbivorism on the antioxidant enzyme response of Bittium reticulatum and Caulerpa taxifolia." [http://doi:10.1016/j.ecoenv.2007.12.007], "Ecotoxicology and Environmental Safety", Volum 72, Pàgines 795-801, 2009. Article.
  • Pich, J.; Ballester, L.; Stanic, L.; Tur, J.A.; Thomàs, M.; Canals, R., "Creencias alimenticias y patrones de consumo en la población adolescente.", "Revista Espanola de Nutricion Comunitaria-Spanish Journal Of Community Nutrition", Volum 14, Número 1, Pàgines 74-75, 2009. Article.
  • Ferrer, M.D.; Tauler, P.; Sureda, A.; Tur, J.A.; Pons, A., "Antioxidant regulatory mechanisms in neutrophils and lymphocytes after intense exercise.", "Journal of Sports Sciences", Volum 27, Número 1, Pàgines 49-58, 2009. Article.
  • Box, A.,Sureda, A., Deudero, S., "Antioxidant response of the bivalve Pinna nobilis colonised by invasive red macroalgae Lophocladia lallemandii", "Comparative Biochemistry and Physiology C-Toxicology & Pharmacology", Volum 149, Número 4, Pàgines 456-460, 2009. Article.
  • Ferrer, M.D.; Tauler, P.; Sureda, A.; Pujol, P.; Drobnic, F.; Tur, J.A.; Pons, A., "A Soccer Match's Ability to Enhance Lymphocyte Capability to Produce ROS and Induce Oxidative Damage", "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism", Volum 19, Número 3, Pàgines 243-258, 2009. Article.
  • Sureda, A.; Ferrer, M.D.; Batle, J.M.; Tauler, P.; Tur, J.A.; Pons, A., "Scuba diving increases erythrocyte and plasma antioxidant defenses ans spares NO without oxidative damage", "Medicine and Science in Sports and Exercise", Volum 41, Número 6, Pàgines 1271-1276, 2009. Article.
  • Sureda, A.; Ferrer, M.D.; Tauler, P.; Romaguera, D.; Drobnic, F.; Pujol, P.; Tur, J.A.; Pons, A., "Effects of exercise intensity on lymphocyte H2O2 production and antioxidant defences in soccer players", "British Journal of Sports Medicine", Volum 43, Número 3, Pàgines 186-190, 2009. Article.
  • Ferrer, M.D.; Tauler, P.; Sureda, A.; Romaguera, D.; Llompart, I.; Palacin, C.; Orfila, J.; Tur, J.A.; Pons, A., "Enzyme antioxidant defences and oxidative damage in red blood cells of variegate porphyria patients", "Redox Report", Volum 14, Número 2, Pàgines 69-74, 2009. Article.
  • Box A.; Deudero S.; Sureda A.; Blanco A.; Alòs J.; Terrados J.; Garau A.M.; Riera F., "Diet and physiological responses of Spondyliosoma cantharus (Linnaeus, 1758) to the Caulerpa racemosa var. cylindracea invasion", "Journal of Experimental Marine Biology and Ecology", Volum 380, Pàgines 11-19, 2009. Article.
  • Ferrer, M.D.; Tauler, P.; Sureda, A.; Pujol, P.; Drobnic, F.; Tur, J.A.; Pons, A., "A soccer match enhances lymphocyte capability to produce ROS and induces oxidative damage. Effects of low doses of antioxidant supplementation of the diet", "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism", Volum 19, Pàgines 243-258, 2009. Article.
  • Sureda, A.; Córdova, A.; Ferrer, M.D.; Tauler, P.; Pérez, G.; Tur, J.A.; Pons, A., "Effects of L-citruline oral supplemetation on polymorphonuclear neutropgils oxidative burst and nitric oxide production after exercise", "Free Radical Research", Volum 43, Número 9, Pàgines 828-835, 2009. Article.
  • Funes, L.; Fernández-Arroyo, S.; Laporta, O.; Pons, A.; Roche, E.; Segura-Carretero, A.; Fernández-Gutiérrez, A.; Micol, V., "Correlation between plasma antioxidant capacity and verbascoside levels in rats after oral administration of lemon verbena extract", "Food Chemistry", Volum 117, Pàgines 589-598, 2009. Article.
  • Aranceta, Lobo, Viedma, Salvador-Castell, Martínez de Victoria, Ortega, Bello, Tur, "Community nutrition in Spain: advances and drawbacks", "Nutrition Reviews", Volum 67, Número suppl.1, Pàgines S135-S139, 2009. Article.
  • Tur, J.A., "Adolescencia y nutrición: un difícil equilibrio", "Actas de Nutrición", Volum 1, Pàgines 96-112, 2009. Article.
  • Llull; Tur, "Adecuación del etiquetado de alimentos con esteroles o estanoles vegetales añadidos a la normativa legal vigente", "Revista Espanola de Nutricion Comunitaria-Spanish Journal Of Community Nutrition", Volum 15, Número 1, Pàgines 37-44, 2009. Article.
  • Llull; Tur, "La sobrasada de Mallorca: de la tradición a la elaboración industrial", "Revista Espanola de Nutricion Comunitaria-Spanish Journal Of Community Nutrition", Volum 15, Número 3, Pàgines 163-169, 2009. Article.
  • Deudero S.; Blanco A.; Box A.; Mateu-Vicens G.; Cabanellas-Reboredo, M. & Sureda A., "Interaction between the invasive macroalga Lophocladia lallemandii and the bryozoan Reteporella grimaldii at seagrass meadows: density and physiological responses", "Biological Invasions", Volum 12, Número 1, Pàgines 41-52, 2009. Article.