El Rector

 

Dr. Jaume Carot Giner

Catedràtic d'universitat
Àrea de Física Teòrica

 

Curriculum Vitae

Jaume Jesús Carot Giner (Tortosa, desembre 1960) és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (juliol de 1982) i doctor en Física per la Universitat de les Illes Balears (gener de 1987). Investigador honorari a la Universitat d’Aberdeen (Regne Unit), on va fer una estada postdoctoral de dos anys (1987-1989) al Deptartament de Matemàtiques, finançada a través d'una beca Fleming del British Council. Ha realitzat diverses estades de recerca al Regne Unit, Canadà, Alemanya i Portugal. Professor contractat a la Universitat de Madeira (Portugal) durant un semestre de l'any 1993. Ha dirigit dues tesis doctorals i diverses tesis de llicenciatura i treballs de fi de màster. Té reconeguts sis trams d’investigació (sexennis) per la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora (CNEAI). Actualment, és catedràtic d'universitat de l'àrea de coneixement de Física Teòrica a la UIB.

És coautor, juntament amb el professor Jesús Ibáñez (Universitat del País Basc), dels llibres Mecánica Teórica (Ed. Reverte, 2010, ISBN: 978-84-291-4359-1) i Ejercicios de Mecánica Teórica (Edicions UIB, ISBN:978-84-8384-338-3).

La seva recerca s'ha desenvolupat en l'àmbit de la teoria de la relativitat general, en la qual ha seguit diverses línies d'investigació, que inclouen: desenvolupaments matemàtics propis de la geometria diferencial (i, particularment, l'estudi de solucions exactes de les equacions d'Einstein), magnetohidrodinàmica relativista, solucions amb matèria fosca, teoria relativista de l'elasticitat (amb aplicació a models d'escorça d'estrelles de neutrons) i radiació gravitatòria des del punt de vista de les fonts i del procés d'emissió.

És autor de prop de seixanta articles en revistes internacionals indexades i d'un nombre semblant de capítols de llibre i altres publicacions científiques. Ha participat en més de 20 projectes d'investigació competitius i ha estat l’investigador principal d'algun. Actua com a avaluador en diverses publicacions internacionals i ha estat avaluador de la recerca per a agències de gestió de la investigació. És membre de la Societat Catalana de Física (societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans), de la Sociedad Española de Gravitación y Relatividad (SEGRE), de la qual en fou secretari, i de la International Society on General Relativity and Gravitation (ISGRG).

Ha exercit diverses tasques de gestió acadèmica: director del Màster en Física i del programa de doctorat (amb menció de qualitat) en Física, tots dos per la UIB; secretari i subdirector del Centre d'Estudis de Postgrau, vicerector de Professorat i Postgrau, vicerector d'Investigació i Postgrau (2013-2017) i vicerector de Recerca i Internacionalització (2017 - maig de 2019). El 2015 va ser elegit membre del comitè executiu de la comissió sectorial d’R+D+I de la CRUE i el febrer de 2017 va ser nomenat membre del RIS3 Expert Group de la European University Association (EUA), en representació de la CRUE, càrrecs que va mantenir fins al maig de 2019. Ha format part (2018-2019) del grup de treball de la CRUE per a l'Agenda Ibérica del Conocimiento. El 2017 va ser nomenat membre del comitè de seguiment de l'estratègia RIS3 a les Illes Balears.

 

llegir -